Výrazná chuť thajského kari ve spojení se smetanovým kokosovým mlékem, výživnou růžičkovou kapustou, vydatnými sladkými bramborami a fazolemi nabitými bílkovinami dohromady vytváří naprosto luxusní zdravou polévku, která vám jiště vykouzlí úsměv na tváři. Celé jídlo je navíc veganské, bez oleje, rafinovaného cukru, lepku a vysoce zpracovaných přísad.
INGREDIENCE
- 500 g růžičkových kapustiček, rozpůlených nebo rozčtvrcených (čerstvých nebo mražených)
- 1 střední žlutá cibule, nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 lžíce nsekaného česneku
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 4 šálky vody (nebo vývaru)
- 4 lžíce červené kari pasty
- 1 střední batát, oloupaný a nakrájený na malé kostičky
- 425 g konzervovaných fazolí cannellini, scezených a propláchnutých
- 400 ml kokosového mléka light
- 1 lžička limetkové šťávy (volitelně)
- 1 mrkev, nakrájená na dlouhé, velmi tenké proužky
- 2 až 4 šálky baby špenátu
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžíce sušené cibule
- 1 a ½ lžičky mořské soli
- ¼ lžičky černého pepře
Volitelně na ozdobení:
- vločky červeného chilli
- limetkové klínky
- koriandr
POSTUP
- Připravte si kapustičky tak, že odstraníte tvrdé stopky na konci a poté kapustičky nakrájíte na jednotnou velikost.
- Pokud jsou velké, rozčtvrťte je.
- Pokud jsou menší, rozpulte je.
- Dejte stranou.
- Do velkého hrnce přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a červenou papriku.
- Na středním plameni restujte 5 až 7 minut, aby změkly.
- Pokud se začnou lepit, přidejte kapku vody.
- Jakmile cibule a paprika změknou, stáhněte trochu plamen a přidejte nasekaný česnek a zázvor, restujte 30 sekund.
- Poté přidejte zeleninový vývar, vodu, červenou kari pastu, česnekový prášek, cibulový prášek, sušenou cibuli, mořskou sůl a pepř.
- Dobře promíchejte.
- Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté ihned snižte na mírný plamen.
- Přidejte růžičkovou kapustu, nakrájené batáty a fazole cannellini.
- Hrnec přiklopte pokličkou a vařte 15 minut.
- Poté přidejte kokosové mléko, limetkovou šťávu a tenké proužky mrkve, přiklopte zpět poklicí a vařte, dokud batáty a růžičková kapusta nedosáhnou požadované měkkosti, cca dalších 7 až 15 minut.
- Přidejte špenát, vařte jednu minutu.
- Jednotlivé porce podávejte s drcenými vločkami červeného chilli, koriandrem a měsíčky limetky.
Pokud jste milovníky pikantních asijských chutí, nezapomeňte vyzkoušet i naše recepty na výborné kari kuře!