Využijte různých druhů čerstvé zeleniny a aromatické jasmínové rýže s lahodnou omáčkou. Je to perfektní recept na zdravou alternativu pro přípravu rychlé večeře nebo oběda.
Co budeme potřebovat
Na rýži
- 250 g jasmínové rýže
- 500 ml vody
Na omáčku
- 3 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky rybí omáčky
- lžička medu
- 2 lžíce rýžového octa
Na zeleninu
- cibule (nakrájená nadrobno)
- 3 mrkve (oloupané a nakrájené na plátky)
- červená paprika (nakrájené na kostičky)
- 150 g zeleného hrášku
- 150 g nakrájené houby shitake
- chilli papričku
- 3-4 oloupané celé stroužky česneku
- 5 cm oloupaného zázvoru
- 2 lžíce oleje na vaření
- sůl
- čerstvou bazalku (nasekanou)
Postup
- Rýži uvaříme podle návodu na obalu a necháme jí vychladnout.
- V malé míse smícháme ústřicovou omáčku, sójovou omáčku, rybí omáčku, med a ocet.
- Vše společně dobře promícháme a dáme stranou.
- Najemno nasekáme červenou chilli papričku, stroužky česneku a zázvor (je nastrouháme).
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej na střední až vysokou teplotu.
- Přidáme rozmačkané chilli, česnek, zázvor a smažíme asi minutu.
- Poté přidáme cibuli a vaříme, dokud nebude průhledná.
- Přidáme nakrájenou mrkev, papriku, hrášek a houby a vše vaříme 2-3 minuty.
- Poté přidáme připravenou omáčku a dobře promícháme.
- Nyní přidáme uvařenou rýži a dobře promícháme se zeleninou a omáčkou.
- V případě potřeby dosolíme.
- Nakonec přidáme nasekané čerstvé lístky bazalky a podáváme teplé.
Udělejte si tematický asijský večer a k receptům na smaženou rýži přidejte některou z těchto typických asijských polévek jako předkrm a celou hostinu zakončete některým z těchto receptů na sladkou a křupavou baklavu! Jen ať to křupe!