Pečené masové kuličky z krůtího masa s luxusní chutí Thajska díky přidanému zázvoru, česneku a červené kari pastě se skvěle doplňují s úžasnou omáčkou z kokosového mléka. To prostě musíte vyzkoušet!
Ingredience
Na masové kuličky:
- 500 g mletého krůtího masa
- 1 vejce
- 1 šálek panko strouhanky
- ½ šálku mleté nadrobno nasekané jarní cibulky
- 3 stroužky lisovaného česneku
- 1 a 1/2 lžíce strouhaného zázvoru nebo zázvorové pasty
- 1 lžíce sójové nebo rybí omáčky
- 1 lžíce červené kari pasty
- 1 lžička soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
Na omáčku:
- 1 lžíce řepkového oleje
- ½ červené papriky nakrájené na plátky
- ½ žluté cibule nakrájené na plátky
- 1 lžíce zázvoru
- 1 lžíce červené kari pasty
- 1 plechovka (400 ml) neslazeného kokosového mléka
- 1 lžíce rybí nebo sójové omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- nasekaný koriandr, na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C a nastříkejte plech olej ve spreji.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte mleté krůtí maso s vejcem, panko strouhankou, jarní cibulkou, česnekem, rybí omáčkou, zázvorem, červenou kari pastou a solí a pepřem.
- Metličkou rozbijte žloutek a ingredience lehce promíchejte.
- Směs jemně prohněťte vlhkýma rukama, dokud se nezapracuje.
- Přikryjte a nechte směs v chladu alespoň 15 minut, aby strouhanka změkla, klidně až přes noc.
- Pomocí malé naběračky vytvarujte směs do 2,5 cm kuliček a položte je na prkénko.
- Navlhčete ruce a zlehka tvarujte a rolujte kuličky v dlaních a pokládejte rovnoměrně na plech.
- Pečte, dokud nebudou uvnitř růžové, asi 20 minut, poté grilujte na nejvyšším stupni dalších 5–10 minut, aby byla kůrka lahodně křupavá.
- Zatímco se kuličky pečou, připravte si omáčku.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
- Přidejte cibuli a červenou papriku a restujte 3-4 minuty za častého míchání.
- Vmíchejte zázvor a červenou kari pastu a restujte další 2-3 minuty za častého míchání, aby se zelenina nepřipálila, ale změkla a provoněla.
- Přidejte kokosové mléko, třtinový cukr, rybí nebo sójovou omáčku a míchejte, aby se vše spojilo.
- Vařte 5 minut, poté přidejte masové kuličky do omáčky a vařte dalších 5 minut za občasného míchání.
- Ochutnejte a pokud omáčka potřebuje více soli, přidejte ještě trochu rybí nebo sójové omáčky.
- Ozdobte nasekanými lístky koriandru a podávejte s rýží nebo nudlemi.