Luxusní rybí karbanátky s exotickými chutěmi Asie si jednoduše zamilujete! Servírujte je s lahodnou chilli-zázvorovou omáčkou, která jim dodá ten správný šmrnc.
Ingredience
Na rybí koláče:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 500 g mražené bílé ryby, rozmražené
- 80g thajského koření
- 1 lžíce sójové omáčky
- štáva z 1 limetky
- 1 vejce
- 130 g mražených zelených fazolek, rozmražených a nakrájených najemno
- 2-3 lžíce strouhanky
- sůl
- pepř
Na thajské koření:
- 1 – 2 červené chili papričky
- hrst čerstvého koriandru
- 2 jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- 2,5 cm kus zázvoru
- stonek citrónové trávy
Na omáčku:
- 100 g cukru
- 100 ml rýžového octa (nebo bílého vinného)
- 100 ml vody
- 1 najemno nakrájená červená chilli paprička
- 2 lžičky jemně nasekaného čerstvého zázvoru
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Plech vyložte pečicím papírem a na papír rozetřete asi lžíci rostlinného oleje.
- Vytvořte si směs thajského koření – připravte si jí tak, že smícháte a ideálně v hmoždíři rozdrtíte všechny ingredience.
- Vložte rybu do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebude hladká, ale ne jako pasta.
- Přidejte thajské koření, sójovou omáčku, limetkovou šťávu, vejce a zelené fazolky a dobře promíchejte.
- Přidejte tolik strouhanky, aby se směs spojila a dochuťte podle chuti.
- Velmi dobře promíchejte.
- Ze směsi vyválejte 16-18 kuliček a tvarujte placičky.
- Položte na vymazaný pečicí papír na plechu a potřete vršek každého rybího koláče zbylým rostlinným olejem.
- Pečte asi 30 minut do zlatohněda.
- Během pečení jednou rybí koláčky otočte.
- Na přípravu omáčky vložte všechny ingredience do hrnce a míchejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí.
- Když se cukr rozpustí, přiveďte k varu a zprudka vařte asi 5-7 minut, dokud směs nezíská sirupovitou konzistenci.
- Před podáváním nechte vychladnout.