Báječná verze tiramisu bez alkoholu, která je bohatá, dekadentní a není příliš sladká. Navíc vám zde přinášíme recept na domácí mascarpone, jenž si můžete připravit, pokud zrovna neseženete tento čerstvý krémový sýr v obchodě.
Ingredience
Na tiramisu:
- cca 340 g cukrářských piškotů ladyfingers
- 1 a 1/2 šálku krému (viz recept níže)
- 500 g mascarpone
- 1 a 1/4 šálku smetany ke šlehání
- 2 šálky velmi silné kávy nebo espressa, vychlazeného
- 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
Na krém:
- 1 šálek plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk, bez semínek
- 6 žloutků
- 1/2 hrnku cukru
- 1/4 hrnku mouky
- 2 lžíce másla
Na domácí mascarpone:
- 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
- 3 šálky silné smetany ke šlehání
Postup
- Pokud si chcete vyrobit mascarpone doma, připravte si ho den až dva dopředu.
- Smetanu přiveďte téměř k varu.
- Jemně duste 3 minuty.
- Vmíchejte citronovou šťávu a poté ještě 3 minuty duste.
- Odložte stranou vychladnout na pokojovou teplotu.
- Sítko vyložte 3 vrstvami plátna a položte na hlubokou misku.
- Vychladlou smetanovou směs přelijte přes sítko.
- Zakryjte a nechte přes noc v lednici scedit.
- Druhý den, když je sýr velmi hustý, ho přendejte do zakryté nádoby a uchovávejte v chladničce, dokud nebude připraven k použití.
- Jednu až dvě hodiny před připravou samotného tiramisu, si udělejte krém.
- Ve střední míse smíchejte žloutky, cukr a mouku.
- Dejte stranou.
- V malém hrnci rozehřejte mléko s vanilkovým luskem.
- Zbavte se vanilkového lusku a škraloupu, který se objeví na povrchu mléka.
- Po troškách zašlehejte mléko do žloutkové směsi.
- Udělejte to pomalu, abyste se vyhnuli příliš rychlému zahřívání vajec, nebo se začnou v horké tekutině vařit.
- Směs mléka a vajec přeceďte zpět do hrnce.
- Přiveďte k varu na středním plameni za stálého míchání, aby směs krásně zhoustla.
- Sundejte z plotny a vmíchejte máslo.
- Položte kousek igelitu přímo na povrch vzniklého krému a dejte stranou, aby vychladl na pokojovou teplotu.
- Ručně nebo mixérem mascarpone minutu šlehejte, aby změklo a zesvětlilo.
- Přidejte vychlazený krém a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Dejte stranou.
- Připravte si šlehačku.
- Smetanu šlehejte elektrickým mixérem (nebo kuchyňským robotem s nástavcem na šlehání), dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Dejte stranou.
- Připravte si všechny přísady a začněte s tiramisu.
- Připravte si hlubokou formu 28 x 18 cm (nebo 23 x 23 cm).
- Mějte poblíž sýrovou směs, krém, šlehačku, piškoty a misku s kávou.
- Jeden po druhém ponořte do kávy piškoty a uspořádejte je do formy v jedné vrstvě.
- Polovinu sýrové směsi rozetřete na piškoty a poté potřete krémem a zalijte polovinou šlehačky.
- Opakováním vytvořte druhou vrstvu.
- Vrch tiramisu bohatě poprašte kakaovým práškem (nejsnadněji se proseje kakao přes malé sítko).
- Před podáváním přikryjte formu igelitem a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.