Máte rádi celozrnné či tmavé rohlíky? Žádný problém pivní pečivo se dá snadno upéci z mouky celozrnné či žitné!
Ingredience:
- 200 g pšeničné mouky
- 300 g žitné mouky
- 200 ml světlého piva
- 30 g čerstvého droždí
- 2 PL cukru
- 1 PL soli
- 2 PL chlebového koření
- 3 PL slunečnicových semínek
- 2 PL řepkového oleje
- 100 ml teplé vody
Postup:
- V míse smíchejte všechny suché přísady, tedy mouky, cukr, chlebové koření, sůl.
- Přidejte do nich kvásek vytvořený z čerstvého droždí a malého množství piva.
- Přilijte olej, vodu a pivo a vypracujte v hladké těsto. V případě potřeby přidejte více piva nebo mouky, těsto by se nemělo lepit.
- Těsto nechte v míse přikryté utěrkou kynout nejméně 1 hodinu, lépe 2 hodiny.
- Následně z těsta vytvarujte dvě stejné kuličky.
- Každou kuličku vyválejte na tloušťku asi 0,5 cm a nakrájejte ji na 8 trojúhelníků.
- Trojúhelníky těsta srolujte od kratšího okraje a ohněte je do tvaru rohlíčků.
- Pivní rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte je pak přikryté kynout ještě dalších 30 minut.
- V mezidobě si předehřejte troubu na 200°C a do trouby umístěte malou misku s vodou.
- Pivní rohlíky před vložením do trouby potřete vodou a posypte směsí soli a semínek.
- Pečte přibližně 15-18 minut.