Recept na domácí chleba z trouby si budou pochvalovat především ti, kdo milují mrkev. Je naprosto ideálním snídaňovým chlebem. Stačí dodat máslo, marmeládu a úžas je na světě.
INGREDIENCE
- 8 g sušeného droždí
- 1 a ⅓ hrnku vlažné vody
- 1 lžička hnědého cukru
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžičky instantní kávy
- ¼ hrnku melasy
- 3 lžičky kmínu
- 3 lžíce másla
- 2 lžičky soli
- 150 g mrkve
- 1 a ⅓ hrnku tmavé žitné mouky
- 3 a ¼ hrnku hladké pšeničné mouky
- 2 lžíce mléka
POSTUP
- Do mísy si dáme mouky, sůl, kakao, cukr, kávu, melasu a droždí smíchané s vodou.
- Přidáme také kmín, rozpuštěné máslo a nastrouhanou mrkev.
- Vypracujeme těsto, dáme si záležet, hněteme alespoň 5 minut.
- Pak jej necháme kynout v míse zakryté utěrkou na teplém místě hodinu a půl.
- Poté jej stlačíme, aby z něj vyšel vzduch a necháme opět kynout hodinu a půl na pomoučeném vále.
- Troubu si předehřejeme na 220°C i s plechem.
- Bochník si uprostřed nařízneme a potřeme mlékem.
- Dáme péct na 30 minut.