Snad každý zná guláš, ale co takový tokáň?
Dušený pokrm s masem nakrájeným na proužky je opravdová lahůdka.
A proto vám přinášíme 4 luxusní recepty na tokáň, podle kterých si ho můžete připravit.
Vyzkoušejte variantu s krůtím, hovězím či vepřovým masem.
Užijte si to!
Naše recepty
Co dělá tokáň tokáněm?
- Důležité je maso nakrájet na proužky, ne na kostky jako na perkelt či guláš.
- Můžeme ho připravit z vepřového, hovězího, ale i drůbežího masa.
- Přidává se do něj méně papriky než do guláše a často se podlévá vínem.
- Omáčka bývá hustější.
- Můžeme do něj přidat také houby, fazole, rajčata, slaninu, klobásu či smetanu.
Trochu té historie
O původu tokáně, jeho historii a vlastně i tom, co přesně tento pokrm zahrnuje, kolují tisíce mýtů a legend. Říká se, že původně pochází z Transylvánie a jeho název vyjadřuje rumunsky ragú. Patří mezi nejstarší maďarsko-sedmihradské pokrmy. Mnozí tvrdí, že tokáň se odlišuje od guláše a ostatních obdobných pokrům tím, jak nakrájíme maso – na nudličky.
A jak vám naše recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!