Které těsto je základem slepovaných kytiček, plněných ořechů, kakaových půlměsíčků?
Které cukroví je tak křehké, že se rozplývá na jazyku?
Dva body pro „linecké“! Je základem sladké části vánoční tabule a my si teď připíšeme třetí bod za jeho zdárné uhnětení.
Inspirujte se čtyřmi recepty na to nejlepší vánoční linecké cukroví a nechejte si chutnat.
Naše recepty
Zdobení lineckého cukroví
Cukroví musí nejen dobře chutnat, ale také dobře vypadat! Pravděpodobně nikdo neservíruje linecké jen tak samostatně, ale v drtivé většině slepené marmeládou.
Nezvažovali jste ale někdy, že byste své výtvory ještě více ozvláštnili?
Jednoduchou variantou je čokoládová poleva. Vybrané kousky můžeme buďto polévat a vytvářet tím tenké proužky, nebo můžeme linecké z části namáčet. Je jen na nás, zda tuto metodu zvolíme předtím a nebo až po tom, co cukroví slepíme – pokaždé tím vytvoříme ale něco jiného.
Podobně snadná varianta je barevná poleva. Tu můžeme zakoupit hotovou, nebo do bílé roztopené čokolády přidat barvivo zvolené barvy. I zde můžeme vytvářet náhodně křížené linie, nebo i cíleně obtahovat tvary cukroví.
Nebojte se tyto různé polevy kombinovat i s posypem, ať už v metalických, nebo různorodých barvách. Někdy je nejlepší přenechat tuto práci dětem, jejich fantazie nás může příjemně překvapit.
Využít můžeme také oříšky či kandované ovoce. Povrch lineckých lze potřít citrónovou polevou a do ní pak vtlačit oříšek nebo kousek ovoce.
Pohrát si můžete také s marmeládami, které používáte na slepování – různé příchutě mají různé odstíny. Cukroví samozřejmě můžete slepovat i jinými hmotami.
Chutných a dobře vypadajících variant dosáhneme i jinými postupy zdobení.
Pokud chceme mít linecké cukroví jako od babičky, je ideální slepovat je domácí marmeládou.
Tak pojďme na to!