Viva la tortillas! Přečtěte si jak tortillu vyrobit, čím jí naplnit a poskládat, tak aby chutnala jako z Mexika

Tortilly jsou neskutečně všestranné, o čemž se sami, po přečtení tohoto článku, přesvědčíte.

Můžete si je připravit snad na milion způsobů, jak sladké tak slané. Tak s ní můžete připravit obrovské množství receptů, kde tato placka bude hrát hlavní roli. A pokud by se vám náhodou stalo, že vám zbydou, zde se dozvíte i to, jak je nejlépe uskladnit.

Co je to tortilla?

Je to typ tenkého chleba vyrobeného z jemně mleté ​​pšeničné mouky a nekynutého těsta z vody, vyváleného a pečeného. Tortilla je varianta kukuřičné tortilly a její název pochází ze španělštiny a znamená „malý koláč“.

Nejstarší zaznamenané tortilly pocházejí z doby 10 000 let před naším letopočtem a byly vyrobeny z kukuřice. Bylo to hlavní jídlo Aztéků. Jádra se namáčela do roztoku vápna a vody, čímž se odstranily slupky.

Takto upravená zrna se poté rozemlela na kukuřičné těsto zvané masa. Kousek těsta o velikosti golfového míčku se ručně uhladilo do tvaru placky, položilo se na rozpálenou pánev a z obou stran se opeklo.

Tento způsob výroby tortilly se v jižním Mexiku používá dodnes. Vyrábějí se o velikosti v průměru od cca 6 cm do více než 30 cm, v závislosti na regionu a na pokrmu, pro který jsou určeny.

Ačkoli se nejčastěji vyrábí ručně, ve 40. a 50. letech se objevily první malé motory, které poháněly mlýnky pro výrobu masa těsta. V 60. letech se objevily stroje na výrobu tortill v malém měřítku, které z těsta masa vyráběly tortilly ve velkém měřítku a intenzitě.

Co je to pšeničná mexická placka.
Zdroj: cookingclassy.com

Jak si tortillu připravit doma?

  • 375 g polohrubé mouky
  • 5 g soli
  • 5 g prášku do pečiva
  • 80 ml extra panenského olivového oleje (rostlinného oleje nebo jiného neochuceného oleje)
  • 250 ml teplé vody
  • Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva ve středně velké míse a míchejte, dokud se dobře nespojí.
  • Uprostřed suchých surovin udělejte důlek a přidejte olej a vodu. Důkladně, dokud se všechny suché ingredience nespojí a těsto se nezačne spojovat a tvořit kouli.
  • Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hněťte 1-2 minuty, dokud nebude těsto pěkně hladké.
  • Těsto zakryjte a nechte na teplém místě odpočívat alespoň 30 minut až 1 hodinu.
  • Po době odpočinku rozehřejte velkou pánev na středním teplotu.
  • Kousek těsta vyválejte na kruh o průměru asi 10 cm.
  • Neuvařené tortilly neskládejte na sebe, jinak se slepí.
  • Když je pánev horká, vložte do ní jednu placku těsta a nechte péct 45 sekund až 1 minutu, dokud nebude mít na spodní straně několik světle hnědých skvrn a nevytvoří se bubliny.
  • Otočte na druhou stranu a pečete 15-20 sekund.
  • Vyjměte z pánve a naskládejte je do zakryté nádoby nebo sáčku na zip, aby tortilly zůstaly měkké.
Krok za krokem, jak si vyrobit domácí tortillu.
Zdroj: thepioneerwoman.com

Nutriční hodnoty tortilly (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
237  kcal50 g2,8 g1 g7 g7 g2,4 g482 mg

Tipy jak jednoduše zabalit tortillu

Než začnete tortilly plnit, přemýšlejte dopředu.

Rozhodněte se, kolikrát tortillu chcete přeložit, zda chcete tortillu skládat na 3 nebo 4 části, to ovlivní, jak a kam budete vrstvit náplně.  

Tortillu nařízněte jedním řezem od středu směrem ven k okraji.

Vizuálně si tortillu rozdělte na 3 nebo 4 sektory a poté rozdělte jednotlivé náplně.

Jak tortillu složit ze tří částí

Jak zabalit tortillu ze tří částí.
Zdroj: alphafoodie.com

Jak tortillu složit ze čtyř částí

Jak jednoduše zabalit tortillu ze 4 sektorů.
Zdroj: alphafoodie.com

Video návod jak zabalit tortillu

How to Wrap a Tortilla in Seconds | Tesco
Zdroj: Tesco

Čím tortillu naplnit?

Libanonská náplňHummus, hlávkový salát, ředkvičky, falafel, citronovo-bylinková tahini omáčka
Francouzská náplňNutella, plátky banánů a plátky jahod (nebo ovoce dle vašeho výběru)
Sladká arašídová náplňarašídové máslo, oblíbený džem, kousky nakrájeného banánu a případně čokoládových kousků
Karamelová náplňbanány nebo jahody, slaný karamel, hořká čokoláda
Mexická náplňChilli, sýr (mozzarella nebo čedar), avokádo s koriandrem, nebo guacamole, kukuřice, nakládaná paprička jalapeño
Veganská (použijte veganské tortilly)Grilované papriky, veganský sýr, guacamole, fazole, máslová dýně, květák, sladké brambory
Texaská náplňGrilované maso, guacamole, salsa, fazole, sýr (čedar)
Americká náplňHamburger, sýr,  hlávkový salát, cibule, rajče, okurky, omáčka dle výběru (kečup, majonéza atd.)
Snídaňová náplň I.Míchaná vejce, sýr (čedar nebo mozzarella), špenát, avokádo, trocha chilli omáčky
Snídaňová náplň II. (anglická)Míchaná vejce, slanina, nakrájené klobásy, restované houby, bramboráčky (hashbrown)
Italská náplňMozzarella, sušená rajčata, rajčatový protlak, pesto, artyčoky, olivy, parmská šunka nebo prosciutto, balasmico
Lososová náplňUzený losos, smetanový sýr smíchaný s pažitkou, kopr, okurky, červená cibule
Turecká náplňKousky kebabu, hummus, petrželka, cibule, rajčata, česneková omáčka, tzatziki
Řecká náplňFeta sýr, olivy, hlávkový salát, špenát, rukola, červená cibule, rajčata, tzatziki,  gyros/kebab, grilovaný lilek
Kyperská náplňGrilované halloumi, med, vlašské ořechy, listy máty  
Nápady jakým způsobem naplnit tortilly.
Zdroj: cookingwithayeh.com

Pokrmy s tortillou

Burrito

(připravte si jeden z těchto lahodných receptů na pravé mexické burrito)

Plněná tortilla jako burrito.
BurritoZdroj: theseasonedmom.com

Pečené kuřecí Chimichangas

(naplňte své chimichangas těmito kuřecími stripsy a vychutnejte si je ještě víc)

Zapečené tortilly chimichangas
Kuřecí chimichangasZdroj: eazypeazymealz.com

Mexická rýže se sázenými vejci a tortillou (huevos rancheros)

(zkuste tento pokrm připravit s touto restovanou rýží a uvidíte jak si pochutnáte)

Huevos rancheros s volským okem a rýží.
Mexická rýže se sázenými vejci a tortillou (huevos rancheros)Zdroj: asassyspoon.com

Fazolové Tostadas

Krevetové totsadas s avokádem.
Krevetové totsadasZdroj: zenandspice.com

Jak tortilly skladovat?

Při pokojové teplotě

Uložením tortilly při pokojové teplotě na chladném a suchém místě vydrží několik dní.

Zde je několik tipů, pokud chcete skladovat tortilly při pokojové teplotě:

Pokud jste si tortilly zakoupili v supermarketu, zkuste je uložit do původního obalu.

Najděte si v kuchyni místo, kde nesvítí sluneční světlo.

Ujistěte se, že jsou uchovávány na chladném a suchém místě. Vlhkost zkazí chuť vašeho chleba a podpoří růst plísní.

Tortilly můžete skladovat i ve vzduchotěsné nádobě.

Uzavíratelné plastové sáčky jsou dobrou volbou pro skladování potravin a uchrání vaše tortilly před vzduchem, čímž je udrží měkké a svěží.

V lednici

Pokud chcete tortilly uskladnit po delší dobu, zkuste je dát do lednice, tak vydrží až 2 týdny.

Zde je několik tipů, pokud chcete skladovat tortilly v lednici:

Tortilly můžete zabalit do plastového sáčku a dát do lednice. To je ochrání před vlhkostí.

Použijte vzduchotěsnou nádobu.

Aby se tortilly neslepily, umístěte mezi ně list papíru na pečení.

Tortilly můžete také položit na talíř a zakrýt potravinářskou fólií a uložit je do lednice.

V mrazáku

Zmrazení tortilly je nejlepší volbou pro dlouhodobé skladování. Takto tortilly vydrží 6 – 8 týdnů.

Zde je několik tipů, pokud chcete skladovat tortilly v mrazáku:

Chcete-li uchovat tortilly v mrazáku, vložte je do uzavíratelného plastového sáčku. Ujistěte se, že je držíte oddělené tím, že mezi tortilly položíte vrstvu papíru na pečení.

Místo plastového sáčku můžete také použít vzduchotěsnou nádobu, ale nezapomeňte na mezivrstvu.

Použité zdroje

Origin and History of the Tortilla, History of Vread
Best Ever Homemade Flour Tortillas, Scott and Chris, The cafe sucre farine 18. 04. 2018
VIRAL TORTILLA HACK (20+ GLOBAL FILLING IDEAS + LOW-CARB OPTIONS!), Samira, Alpha Foodie 21. 01. 2021
70 Ways to Use Up a Package of Flour Tortillas, Christina Herbst, Taste of Home 05. 01. 2022