Toskánská panenka s rajčaty a bylinkami

Toskánská panenka s rajčaty a bylinkami

V tomto rustikálním a elegantním receptu ucítíte slunné chutě Toskánska! Pokrm je dostatečně rychlý, abyste si ho mohli připravit jako snadnou večeři během pracovního týdne, ale zároveň neuvěřitelně lahodný, takže se hodí i pro nečekanou návštěvu, kterou chcete pohostit.

Co budete potřebovat

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 vepřová panenka o hmotnosti cca 500 – 600 g
  • 1 střední žlutá cibule, nakrájená na plátky
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 400 g konzervovaných cherry rajčat, scezených
  • 1 a 1/2 lžičky nasekaných čerstvých listů rozmarýnu
  • 1 a 1/2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • těstoviny dle vaší volby, uvařené
  • rozdrobená gorgonzola nebo kozí sýr (volitelně)

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 °C.
  • Vepřové maso osolte a opepřete.
  • Zahřejte olivový olej a 1 lžíci másla ve velké pánvi vhodné do trouby na středně vysokém plameni a opékejte vepřové maso rovnoměrně ze všech stran, podle potřeby otáčejte.
  • Vyjměte z pánve a dejte stranou.
  • Ve stejné pánvi rozpusťte zbývající máslo a cibuli a česnek opékejte na středním plameni asi 8 minut, nebo dokud cibule nezezlátne.
  • Vmíchejte víno, snižte teplotu na minimum a vařte.
  • Během toho seškrabujte hnědé kousky ze stěn pánve.
  • Když se víno zredukuje na polovinu, vmíchejte citronovou šťávu, cherry rajčátka, rozmarýn a tymián a povařte.
  • Vařte, dokud se směs mírně nezredukuje.
  • Vepřovou panenku vraťte do pánve a přesuňte pánev do trouby.
  • Pečte asi 15 minut nebo dokud teploměr na maso vložený do středu masa neukáže 63 °C.
  • Přendejte na prkénko a nechte maso asi 5 minut odpočinout.
  • Do rajčatové směsi v pánvi vmíchejte citronovou kůru a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  • Nakrájené vepřové maso s pečenými rajčaty a cibulí podávejte s uvařenými těstovinami dle vaší volby.
  • Ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou a rozdrobeným sýrem.
Plátky panenky s cherry rajčaty a těstovinami na talíři s vedle položeným příborem.
www.mutti-parma.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.