V tomto rustikálním a elegantním receptu ucítíte slunné chutě Toskánska! Pokrm je dostatečně rychlý, abyste si ho mohli připravit jako snadnou večeři během pracovního týdne, ale zároveň neuvěřitelně lahodný, takže se hodí i pro nečekanou návštěvu, kterou chcete pohostit.
Co budete potřebovat
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 vepřová panenka o hmotnosti cca 500 – 600 g
- 1 střední žlutá cibule, nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 1 šálek suchého bílého vína
- 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 400 g konzervovaných cherry rajčat, scezených
- 1 a 1/2 lžičky nasekaných čerstvých listů rozmarýnu
- 1 a 1/2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- těstoviny dle vaší volby, uvařené
- rozdrobená gorgonzola nebo kozí sýr (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Vepřové maso osolte a opepřete.
- Zahřejte olivový olej a 1 lžíci másla ve velké pánvi vhodné do trouby na středně vysokém plameni a opékejte vepřové maso rovnoměrně ze všech stran, podle potřeby otáčejte.
- Vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Ve stejné pánvi rozpusťte zbývající máslo a cibuli a česnek opékejte na středním plameni asi 8 minut, nebo dokud cibule nezezlátne.
- Vmíchejte víno, snižte teplotu na minimum a vařte.
- Během toho seškrabujte hnědé kousky ze stěn pánve.
- Když se víno zredukuje na polovinu, vmíchejte citronovou šťávu, cherry rajčátka, rozmarýn a tymián a povařte.
- Vařte, dokud se směs mírně nezredukuje.
- Vepřovou panenku vraťte do pánve a přesuňte pánev do trouby.
- Pečte asi 15 minut nebo dokud teploměr na maso vložený do středu masa neukáže 63 °C.
- Přendejte na prkénko a nechte maso asi 5 minut odpočinout.
- Do rajčatové směsi v pánvi vmíchejte citronovou kůru a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Nakrájené vepřové maso s pečenými rajčaty a cibulí podávejte s uvařenými těstovinami dle vaší volby.
- Ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou a rozdrobeným sýrem.