Tajemství intenzivní chuti těchto sušenek spočívá v kombinaci klasických mandlí a „hořkých mandlí“ nazývaných armelline, ve skutečnosti jde o jádra z meruněk a broskví. V případě potřeby je lze nahradit klasickými mandlemi, ale výsledná chuť bude méně výrazná.
Ingredience
- 200 g loupaných mandlí
- 140 g cukru krupice
- 125 g moučkového cukru
- 50 g bílků
- 15 g hořkých jader meruněk
- 3 g jedlé sody
- potravinářské mandlové aroma
Postup
- Oloupané mandle lehce opečte v troubě předehřáté na 200 °C.
- Poté je nasypte do mixéru spolu s mandlemi, krupicovým a moučkovým cukrem a vše rozmělněte.
- Směs přesejte přes sítko a pak ji opět vložte do mixéru, abyste ji ještě více rozmixovali najemno.
- Znovu přesejte přes sítko do velké mísy.
- Přidejte jedlou sodu, bílky a několik kapek mandlového aroma.
- Promíchejte stěrkou, aby se ingredience spojily a vznikla homogenní směs.
- Přikryjte čistou utěrkou a těsto dejte přes noc do lednice.
- Druhý den vezměte ztuhlé těsto a vytvarujte z něj přibližně 50 kuliček o velikosti vlašského ořechu.
- Amaretti vložte na plech vyložený pečicím papírem a uprostřed je lehce zploštěte prsty.
- Pečte v troubě předehřáté na 170° asi 20 minut.