U klasické receptury se používalo i 6 druhů masa. Někdo přidával také droby a pro ty kdo nekonzumují maso se dalo použít větší množství zeleniny a k tomu například houby.
To, co nesmí chybět u žádné varianty je dostatek jarních bylinek, které se postarají o tu správnou nezaměnitelnou chuť.
K těmto svátkům patří také zákusky. Proto neváhejte vyzkoušet recepty na velikonoční jídáše.
Ingredience:
- 800 g uzeného vepřového masa
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř dle chuti (cca 1/4, 1/2 nebo 3/4 lžičky)
- Špetka muškátového oříšku
- 1/8 lžičky nového koření
- 1 bobkový list
- Špetka rozmarýnu
- 11 plátků toustového chleba
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek jarní zeleniny
- 1 hrnek nasekané bylinkové směsi (pažitka, petržel, mladé kopřivy, pampeliškové listy)
- 6 vajec velikosti L
- 1 lžíce čerstvého nesoleného másla
Postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, česnek očistíme a prolisujeme přes lis na česnek.
- Zeleninu očistíme a rozkrájíme či nasekáme na jemné kousky.
- Do velkého hrnce vložíme uzené maso, zalijeme vodou, aby byo ponořené, přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, nové koření, bobkový list a rozmarýn.
- Na středním ohni přivedeme k varu a vaříme, až dokud není maso měkké.
- Po uvaření odstavíme z plotny a necháme ve vodě vychladnout. Poté vychladlé maso nakrájíme na kostky, ale vývar z masa nevyléváme.
- Toustový chléb nakrájíme na kostičky a dáme do větší misy. Zalijeme trochou vývaru z masa, aby kostky pěkně změkly.
- Smícháme takto navlhčené a změkčené kostky s kousky kuřecího masa. Osolíme, přidáme pepř, muškátový oříšek, cibuli, česnek a jarní zeleninu.
- Bílky dáme stranou a žloutky rovnou vmícháme do masové směsi. Z bílků našleháme tuhý sníh a rovněž opatrně přimícháme do směsi.
- Vlijeme do pekáčku nebo zapékací misky, kterou ještě předtím vymažeme máslem.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vložíme do ní připravenou nádivu. Pečeme cca 1 hodinu do zlatohněda.
- Kdyby nádivka hnědla moc rychle, přikryjeme její povrch kouskem alobalu.
- Pak už jen stačí vyjmout a podávat.