Tradiční česká velikonoční nádivka

Tradiční česká velikonoční nádivka

U klasické receptury se používalo i 6 druhů masa. Někdo přidával také droby a pro ty kdo nekonzumují maso se dalo použít větší množství zeleniny a k tomu například houby.

To, co nesmí chybět u žádné varianty je dostatek jarních bylinek, které se postarají o tu správnou nezaměnitelnou chuť.

K těmto svátkům patří také zákusky. Proto neváhejte vyzkoušet recepty na velikonoční jídáše.

Ingredience:

  • 800 g uzeného vepřového masa
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř dle chuti (cca 1/4, 1/2 nebo 3/4 lžičky)
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky nového koření
  • 1 bobkový list
  • Špetka rozmarýnu
  • 11 plátků toustového chleba
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek jarní zeleniny
  • 1 hrnek nasekané bylinkové směsi (pažitka, petržel, mladé kopřivy, pampeliškové listy)
  • 6 vajec velikosti L
  • 1 lžíce čerstvého nesoleného másla

Postup:

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, česnek očistíme a prolisujeme přes lis na česnek.
  • Zeleninu očistíme a rozkrájíme či nasekáme na jemné kousky.
  • Do velkého hrnce vložíme uzené maso, zalijeme vodou, aby byo ponořené, přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, nové koření, bobkový list a rozmarýn.
  • Na středním ohni přivedeme k varu a vaříme, až dokud není maso měkké.
  • Po uvaření odstavíme z plotny a necháme ve vodě vychladnout. Poté vychladlé maso nakrájíme na kostky, ale vývar z masa nevyléváme.
  • Toustový chléb nakrájíme na kostičky a dáme do větší misy. Zalijeme trochou vývaru z masa, aby kostky pěkně změkly.
  • Smícháme takto navlhčené a změkčené kostky s kousky kuřecího masa. Osolíme, přidáme pepř, muškátový oříšek, cibuli, česnek a jarní zeleninu.
  • Bílky dáme stranou a žloutky rovnou vmícháme do masové směsi. Z bílků našleháme tuhý sníh a rovněž opatrně přimícháme do směsi.
  • Vlijeme do pekáčku nebo zapékací misky, kterou ještě předtím vymažeme máslem.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vložíme do ní připravenou nádivu. Pečeme cca 1 hodinu do zlatohněda.
  • Kdyby nádivka hnědla moc rychle, přikryjeme její povrch kouskem alobalu.
  • Pak už jen stačí vyjmout a podávat.
Nádivka na velikonoční svátky v tradičním českém duchu.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.