Zakousněte se do tohoto lahodného řeckého jehněčího Gyrosu s domácí pita a jogurtovou omáčkou tahini a předstírejte, že jste svátek… Podávejte s mými řeckými citronovými bramborami
Co budeme potřebovat
Na tahini jogurtovou omáčku
- 200 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce tahini (sezamové pasty)
- 2 lžíce olivového oleje
- Šťáva z ½ citronu
- 2 lžíce nasekané petrželky
- Stroužek česneku (prolisovaný)
- Lžička soli
Na jehněčí maso
- 1 kg jehněčí plece
- Lžíce oregana
- Lžíce cibulového prášku
- ½ lžičky sladké papriky
- Lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
Na servírování
- 2 rajčata (nakrájená na tenké plátky)
- 1 červená cibule (nakrájená na velmi tenké plátky)
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup
- Na domácí jogurtovou omáčku s tahini si v misce smícháme jogurt, tahini, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a nasekanou petrželku
- Misku zakryjeme a uložíme do lednice, dokud není potřeba
- Na přípravu a vaření jehněčího si v míse smícháme oregano, sladkou papriku, česnekový granulát, sůl a pepř
- Vše promícháme a nakonec přidáme olivový olej a ocet
- Touto kořenící gyros směsí potřeme celou jehněčí plec
- Maso přikryjeme a necháme alespoň hodinu marinovat
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů s mřížkou ve spodní třetině
- Marinované jehněčí maso pečeme v pekáči zabaleným do alobalu jednu hodinu
- Posléze alobal odstraníme a vaříme dalších 20 minut
- Troubu vypneme a maso v pekáči, který volně překrytý alobalem necháme 30 minut odpočívat
- Jehněčí maso nakrájíme na tenké plátky a odstraníme všechny mastné kousky.
- K nakrájenému jehněčímu přidáme několik lžic šťávy z pekáče
- Maso udržujeme v teple, dokud nebudeme gyros sestavovat
- Pro sestavení pita chlebu smícháme jednu nadrobno nakrájenou červenou cibuli s velkým množstvím nasekané petrželky
- Rajčata zbavíme semínek a taktéž nakrájíme na drobné kousky
- Rozpečený pita chléb potřeme jogurtovou omáčkou s tahini
- Přidáme velké množství jehněčího masa a navrch dáme rajčata s cibulí a petrželkou
- Maso pitou zabalíme a ihned podáváme
Jehněčí maso se peče, když je jeho vnitřní teplota 70 stupňů, aby bylo středně propečené, nikoliv suché.