Základní kari omáčka je v podstatě jen cibulový vývar s různými druhy zeleniny a kořením. Tato omáčka je jednoduchá a rychlá na přípravu a chutná opravdu každému kdo miluje indickou kuchyni.
Co budeme potřebovat
- 900 cibule (nahrubo nakrájené)
- 250 ml řepkového oleje
- Lžička soli
- 110 g mrkve (oloupané a nahrubo nakrájené)
- 60 g zelí (nakrájené nahrubo)
- 85 g červené papriky (zbavené semínek a nakrájené na kostičky)
- 85 g zelené papriky (zbavené semínek a nakrájené na kostičky)
- 200 g rajčat (nakrájených)
- 5 lžic česnekové a zázvorové pasty
- 1 ½ lžíce garam masaly
- 1 ½ lžíce mletého kmínu
- 1 ½ lžičky mletého koriandru
- 1 ½ lžičky papriky
- ½ lžičky mleté kurkumy
Postup
- Cibuli vložíme do velkého hrnce a zapneme ho na střední teplotu a přidáme sůl a olej
- Směs promícháme, a poté přidáme zbývající zeleninu a tolik vody, aby byla celá ponořená
- Směs v hrnci přivedeme k varu a poté snížíme teplotu na minimum a přikryté vaříme doměkka asi 45 minut
- Po 45 minutách bude zelenina mnohem měkčí a tekutina se trochu zredukuje
- Přidáme zbývající ingredience
- Pokračujeme ve vaření dalších 30 minut
- Když olej začne tvořit na hladině kolečka a zelenina je dostatečně měkká, můžeme začít mixovat
- Pomocí ručního mixéru mixujeme asi 4 minuty, dokud není omáčka hladká, bez kousků zeleniny
- Tento krok lze provádět po dávkách ve stolním mixéru
- V této fázi může být rozmixovaná omáčka hodně hustá
- Proto přidáváme vodu, dokud nebude mít omáčka přibližně stejnou konzistenci jako smetana
- Hotovou omáčku podáváme s jasmínovou rýží