Měkké vepřové kousky s omáčkou z kysaného zelí! Mluvíme o recepty na segedínský guláš, jednom z tradičních maďarských gulášů, který je velmi oblíbený i v české kuchyni.
Co budeme potřebovat
- 680 g vepřové pleci
- 110 g slaniny
- 3 cibule střední velikosti
- 280 g kysané zelí
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce vepřového sádla
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžíce mouky
- 720 ml hovězího vývaru nebo vody
- 180 g zakysané smetany
- 1 lžička soli
Postup
- Vepřové maso nakrájejte na kostky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužek česneku oloupejte a prolisujte. Slaninu nakrájejte na malé kostičky. Kysané zelí sceďte (neproplachujte!) a nakrájejte na kousky.
- V hrnci rozpusťte na střední teplotu polovinu sádla.
- Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a smažte asi 3-5 minut. Občas promíchejte. Vyškvařenou slaninu dejte stranou.
- Do stejného hrnce dejte zbytek sádla, posypte drceným kmínem. Míchejte.
- Přidejte nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji orestujte do zlatova.
- Zvyšte teplotu, přidejte vepřové maso a za častého míchání opékejte maso 3 minuty.
- Snižte teplotu na střední, poprašte sladkou mletou paprikou.
- Přidejte prolisovaný česnek. Smažte 1 minutu.
- Přidejte mouku a smažte další 1 minutu. Dobře promíchejte.
- Základ na segedínský guláš osolte, zalijte vodou nebo hovězím vývarem.
- Přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte pokličkou a nechte 30 minut dusit.
- Teprve nyní přidáme opečenou slaninu, kysané zelí a necháme vařit dalších 30 minut, nebo dokud vepřové nezměkne. Občas promíchejte.
- Jako poslední krok přidejte zakysanou smetanu, ale již nevařte.
- Osolte dle chuti a segedínský guláš je hotový!
K maďarskému guláši nemůžete podávat asi nic jiného než knedlíky! Připravte si s námi ty nejlepší a nejnadýchanější knedlíky na pět různých způsobů. Pokud nemáte chuť na knedlíky zkuste tyto recepty na špecle, jsou tak dobré!