Tradiční maďarský segedínský guláš

Tradiční maďarský segedínský guláš

Měkké vepřové kousky s omáčkou z kysaného zelí! Mluvíme o recepty na segedínský guláš, jednom z tradičních maďarských gulášů, který je velmi oblíbený i v české kuchyni.

Co budeme potřebovat

  • 680 g vepřové pleci
  • 110 g slaniny
  • 3 cibule střední velikosti
  • 280 g kysané zelí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžíce mouky
  • 720 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 180 g zakysané smetany
  • 1 lžička soli

Postup

  • Vepřové maso nakrájejte na kostky.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Stroužek česneku oloupejte a prolisujte. Slaninu nakrájejte na malé kostičky. Kysané zelí sceďte (neproplachujte!) a nakrájejte na kousky.
  • V hrnci rozpusťte na střední teplotu polovinu sádla.
  • Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a smažte asi 3-5 minut. Občas promíchejte. Vyškvařenou slaninu dejte stranou.
  • Do stejného hrnce dejte zbytek sádla, posypte drceným kmínem. Míchejte.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji orestujte do zlatova.
  • Zvyšte teplotu, přidejte vepřové maso a za častého míchání opékejte maso 3 minuty.
  • Snižte teplotu na střední, poprašte sladkou mletou paprikou.
  • Přidejte prolisovaný česnek. Smažte 1 minutu.
  • Přidejte mouku a smažte další 1 minutu. Dobře promíchejte.
  • Základ na segedínský guláš osolte, zalijte vodou nebo hovězím vývarem.
  • Přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte pokličkou a nechte 30 minut dusit.
  • Teprve nyní přidáme opečenou slaninu, kysané zelí a necháme vařit dalších 30 minut, nebo dokud vepřové nezměkne. Občas promíchejte.
  • Jako poslední krok přidejte zakysanou smetanu, ale již nevařte.
  • Osolte dle chuti a segedínský guláš je hotový!

K maďarskému guláši nemůžete podávat asi nic jiného než knedlíky! Připravte si s námi ty nejlepší a nejnadýchanější knedlíky na pět různých způsobů. Pokud nemáte chuť na knedlíky zkuste tyto recepty na špecle, jsou tak dobré!

Nejlepší omáčka s kyselým selím a knedlíkem.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.