Sladká, jednoduchá, lahodná bábovka s mákem a citronovou polevou, která přinese sluneční paprsky a teplo i do těch nejchladnějších dnů. Nevynechávejte jednoduchou polevu, je to ta nejlepší část. Stejně výborné jsou i naše recepty na makovec, ochutnejte sami.
Co budeme potřebovat
- 350 g hladké mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 50 g máku
- 230 g másla
- 350 g krupicového cukru
- 4 velká vejce
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- kůra ze 3 velkých citronů
- šťáva ze 2 velkých citronů
- 240 ml podmáslí
Na sirup
- 100 g krystalového cukru
- šťáva ze 2 velkých citronů
Na polevu
- 120 g prosátého moučkového cukru
- šťáva z 1/2 velkého citronu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte formu na bábovku.
- Prosejte mouku a kukuřičný škrob do velké mísy. Všlehejte sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu a mák.
- Vyšlehejte máslo, dokud nebude hladké a krémové asi 1 minutu.
- Přidejte cukr, vejce a vanilku.
- Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nespojí.
- S mixérem na nízkou rychlost přidávejte suché ingredience ve třech přídavcích střídavě s podmáslím a míchejte každý přídavek tak dlouho, dokud se nezapracuje.
- Nalijte těsto do formy a pečte 40–50 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do koláče nevyjde čisté.
- Po dokončení vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout uvnitř formy.
- Během této doby připravte jednoduchý sirup. Smíchejte krystalový cukr a citronovou šťávu v malém hrnci na střední teplotu.
- Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Sundejte z plotny a dejte stranou.
- Na mírně vychladlou bábovku nalijte lžící sirup.
- Nechte bábovku vychladnout, než jí potřete polevou.
- Na polevu si v malé misce vyšlehejte moučkový cukr a citronovou šťávu. Pokapejte makovou bábovku.
Připravte bábovku a a sirup podle kroku 10 a 11. Bábovku pevně zakryjte a dejte do chladničky na 2 dny nebo zmrazte až na 2 měsíce. Ohřejte na pokojovou teplotu a pokračujte krokem 12.