Tradiční maková bábovka

Tradiční maková bábovka
Příprava: 40 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 10

Sladká, jednoduchá, lahodná bábovka s mákem a citronovou polevou, která přinese sluneční paprsky a teplo i do těch nejchladnějších dnů. Nevynechávejte jednoduchou polevu, je to ta nejlepší část. Stejně výborné jsou i naše recepty na makovec, ochutnejte sami.

Co budeme potřebovat

  • 350 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 50 g máku
  • 230 g másla
  • 350 g krupicového cukru
  • 4 velká vejce
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • kůra ze 3 velkých citronů
  • šťáva ze 2 velkých citronů
  • 240 ml podmáslí

Na sirup

  • 100 g krystalového cukru
  • šťáva ze 2 velkých citronů

Na polevu

  • 120 g prosátého moučkového cukru
  • šťáva z 1/2 velkého citronu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Vymažte formu na bábovku.
  • Prosejte mouku a kukuřičný škrob do velké mísy. Všlehejte sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu a mák.
  • Vyšlehejte máslo, dokud nebude hladké a krémové asi 1 minutu.
  • Přidejte cukr, vejce a vanilku.
  • Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nespojí.
  • S mixérem na nízkou rychlost přidávejte suché ingredience ve třech přídavcích střídavě s podmáslím a míchejte každý přídavek tak dlouho, dokud se nezapracuje.
  • Nalijte těsto do formy a pečte 40–50 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do koláče nevyjde čisté.
  • Po dokončení vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout uvnitř formy.
  • Během této doby připravte jednoduchý sirup. Smíchejte krystalový cukr a citronovou šťávu v malém hrnci na střední teplotu.
  • Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Sundejte z plotny a dejte stranou.
  • Na mírně vychladlou bábovku nalijte lžící sirup.
  • Nechte bábovku vychladnout, než jí potřete polevou.
  • Na polevu si v malé misce vyšlehejte moučkový cukr a citronovou šťávu. Pokapejte makovou bábovku.

Připravte bábovku a a sirup podle kroku 10 a 11. Bábovku pevně zakryjte a dejte do chladničky na 2 dny nebo zmrazte až na 2 měsíce. Ohřejte na pokojovou teplotu a pokračujte krokem 12.

Kousek ukrojené bábovky plné makových semínek přelitá polevou z citronů.
Zdroj: livewellbakeoften.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.