Chutné, aromatické, měkké, tak by se dalo charakterizovat toto tradiční vánoční pečivo našich sousedů. Jeho tajemství tkví především ve vlastnoručně připravované směsi koření, která se na jeho přípravu používá.
Ingredience:
Na kořenící směs
- 4 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
- 1/2 čajové lžičky mleté citronové kůry
- 1/2 čajové lžičky mleté pomerančové kůry
- 1/2 čajové lžičky mletého anýzu
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky mletých semen fenyklu
- 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu
- 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
- 1/2 čajové lžičky mletého nového koření
- 10 namletých hřebíčků
Na kořeněné cukroví
- 2 šálky hladké mouky
- 7 PL medu
- 1/4 šálku cukru
- 1/4 šálku másla
- 1 vejce
- kůra z 1/2 citronu
- 1 a 1/2 PL kořenící směsi
- 1/2 čajové jedlé sody
- 1 a 1/2 čajové lžičky vody
Postup:
- Nejprve si připravte kořenící směs, důkladně smíchejte všechny druhy koření.
- V hrnci smíchejte med, cukr a máslo a za stálého míchání zahřejte na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Přidejte vejce, citronovou kůru, jedlou sodu, vodu a směs koření.
- Poté postupně přidávejte mouku a vypracujte v těsto.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a necháme ho alespoň hodinu a půl odpočívat v ledničce.
- Těsto znovu prohněťte.
- Na pomoučeném povrchu vyválíme z těsta přibližně půl centimetru silný plát.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Těsto vykrájejte pomocí formiček a cukroví odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Kořeněné cukroví pečte přibližně 10 minut, nebo dokud nezezlátne.
Máte pro vůni a chuť skořice slabost? Vyzkoušejte i naše další recepty na skořicové cukroví!