Tento působivý španělský recept na tradiční rýžový pokrm s mořskými potvorami, jako jsou krevety, losos a mušle je ideální pro speciální příležitosti. Ke slavnostním příležitostem se hodí i tyto recepty s mořskými plody, vyzkoušejte je na 5 různých způsobů.
Co budeme potřebovat
- 20-24 syrových krevet
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g lososa (nakrájeného na kousky)
- 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
- 500 g rýže
- 4 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička kajenského pepře
- špetka šafránu
- 200 g nakrájených rajčat v plechovce
- 500 g mušlí
- 100 g mraženého hrášku
- 100 g mražených baby fazolí
- hrst petrželových listů
Na vývar
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule (nakrájená nahrubo)
- 200 g plechovky nakrájených rajčat
- 6 stroužků česneku
- 1 kostka kuřecího vývaru
- 1 badyán
Postup
- Krevety očistěte, skořápky a hlavy si ponechte a vraťte krevety do lednice.
- Pro přípravu vývaru rozehřejte olej ve velké pánvi na středně vysokou teplotu a přidejte cibuli, rajčata, česnek a vyhrazené skořápky a hlavy krevet.
- Vařte 3–4 minuty, poté zalijte 2 litry vody a přidejte kostkový vývar a badyán.
- Přiveďte k varu a poté vařte 30 minut.
- Nechte mírně vychladnout a poté po dávkách šlehejte v mixéru nebo kuchyňském robotu.
- Přeceďte přes jemné síto.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej. Opékejte lososa několik minut z každé strany, poté vyjměte a dejte stranou.
- Přidejte cibuli a opékejte 4-5 minut, dokud nezměkne.
- Vmíchejte rýži a vařte 30 sekund.
- Přidejte česnek, papriku, kajenský pepř a šafrán, vařte dalších 30 sekund, poté vmíchejte rajčata a 1,5 litru rybího vývaru.
- Přiveďte k varu, poté ztlumte a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
- Vraťte lososa do pánve s krevetami, mušlemi, hráškem a fazolemi.
- Pánev přikryjte poklicí nebo alobalem a vařte na mírnou teplotu dalších 10–15 minut, dokud se mušle neotevřou a krevety nejsou propečené.
- Před podáváním posypte petrželkou.