Paella s mořskými plody

Paella s mořskými plody
Příprava: 10 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 6

Tento působivý španělský recept na tradiční rýžový pokrm s mořskými potvorami, jako jsou krevety, losos a mušle je ideální pro speciální příležitosti. Ke slavnostním příležitostem se hodí i tyto recepty s mořskými plody, vyzkoušejte je na 5 různých způsobů.

Co budeme potřebovat

  • 20-24 syrových krevet
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g lososa (nakrájeného na kousky)
  • 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
  • 500 g rýže
  • 4 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička kajenského pepře
  • špetka šafránu
  • 200 g nakrájených rajčat v plechovce
  • 500 g mušlí
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g mražených baby fazolí
  • hrst petrželových listů

Na vývar

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule (nakrájená nahrubo)
  • 200 g plechovky nakrájených rajčat
  • 6 stroužků česneku
  • 1 kostka kuřecího vývaru
  • 1 badyán

Postup

  • Krevety očistěte, skořápky a hlavy si ponechte a vraťte krevety do lednice.
  • Pro přípravu vývaru rozehřejte olej ve velké pánvi na středně vysokou teplotu a přidejte cibuli, rajčata, česnek a vyhrazené skořápky a hlavy krevet.
  • Vařte 3–4 minuty, poté zalijte 2 litry vody a přidejte kostkový vývar a badyán.
  • Přiveďte k varu a poté vařte 30 minut.
  • Nechte mírně vychladnout a poté po dávkách šlehejte v mixéru nebo kuchyňském robotu.
  • Přeceďte přes jemné síto.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olej. Opékejte lososa několik minut z každé strany, poté vyjměte a dejte stranou.
  • Přidejte cibuli a opékejte 4-5 minut, dokud nezměkne.
  • Vmíchejte rýži a vařte 30 sekund.
  • Přidejte česnek, papriku, kajenský pepř a šafrán, vařte dalších 30 sekund, poté vmíchejte rajčata a 1,5 litru rybího vývaru.
  • Přiveďte k varu, poté ztlumte a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
  • Vraťte lososa do pánve s krevetami, mušlemi, hráškem a fazolemi.
  • Pánev přikryjte poklicí nebo alobalem a vařte na mírnou teplotu dalších 10–15 minut, dokud se mušle neotevřou a krevety nejsou propečené.
  • Před podáváním posypte petrželkou.
Hrnec plný tradiční paella s mořskými plody.
Zdroj: iamafoodblog.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.