Pirohy neboli taštičky existují v mnoha variantách. Tradiční ruská varianta obsahuje náplň s mletým masem a zelím. Stejně tak ale můžete pirohy naplnit také houbami či špenátem.
Ingredience:
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 180 ml mléka
- 1 vejce
- 20 g droždí
- 1 čajová lžička cukru
- 2 čajové lžičky oleje
- 1 čajová lžička soli
- žloutek a špetka soli na potření
Náplň
- 300 g mletého hovězího masa
- 2 šálky nakrouhaného zelí
- 2 PL oleje
- 1/2 šálku nadrobno nakrájené cibule
- 3/4 čajové lžičky sušeného kopru
- 1/2 čajové lžičky sušeného mletého česneku
- 3/4 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky pepře
Postup:
- Z droždí, cukru a trochy mléka si připravte kvásek.
- Následně do něj přidejte zbytek mléka a přibližně třetinu množství mouky.
- Vše důkladně promíchejte v hladké těstíčko.
- Těstíčko nechte zhruba 60 minut kynout.
- Po této době přidejte do těstíčka zbývající mouku, vejce, olej a sůl.
- Všechny ingredience důkladně promíchejte, vypracujte v těsto a nechte opět kynout, přibližně 45 minut.
- V mezidobě si připravte náplň.
- Na pánvi s trochou oleje orestujte zelí a cibuli, přibližně 5-7 minut.
- Následně tuto směs z pánve odstraňte a vložte do pánve mleté hovězí maso, které restujte až do okamžiku, kdy ztratí tekutinu a stanou se z něj menší kousky.
- Následně k masu opět přidejte zelnou směs.
- Vše promíchejte a přidejte veškeré koření, tedy kopr, sůl, pepř a česnek.
- Těsto následně rozdělte na 8-10 bochánků, záleží, jak velké pirohy chcete připravit.
- Následně každý bochánek rozválejte na placku a naplňte masovo-zelnou náplní.
- Přeložte těsto na polovinu přes náplň, vytvořte tvar půlměsíce a pevně sevřete okraje, aby se utěsnily.
- Takto vytvořený piroh potřete žloutkem rozmíchaným se špetkou soli.
- Vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte přibližně 15-20 minut.
Toto slané plněné pečivo se velmi často podává se zakysanou smetanou.
Otestovali jsme kuchyňské váhy. Zajímá vás, jak to dopadlo a jak si takového pomocníka vybrat? Jistě to pro vás bude přínosem.