Piškotová bábovka s kakaem

Piškotová bábovka s kakaem
Příprava: 25 minut Vaření: 35 minut Počet porcí: 12

Tato vláčná, piškotová  bábovka je jednoduchá na přípravu a je vynikající sama o sobě, ale můžete ji podávat zaprášenou moučkovým cukrem, s ovocem nebo šlehačkou.

Ingredience

  • 5 vajec pokojové teploty (oddělte žloutky od bílků)
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaového prášku, proseté
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku oleje
  • 1/2 šálku teplé vody nebo mléka
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu (volitelně)
  • 1/2 lžičky citronového extraktu (volitelně)
  • trocha vinného kamene nebo použijte 1/2 lžičky citronové šťávy nebo octa (pomáhá stabilizovat vaječný bílek)
  • 2 lžíce změklého másla a 2 – 3 lžíce mouky do formy

Postup                                       

  1. Vymastěte formu na bábovku 2 lžícemi másla a vysypte 2 až 3 lžícemi mouky.
  2. Takto připravenou formu odložte stranou.
  3. Předehřejte troubu na 176 –180°C.
  4. Prosejte společně mouku (2 šálky), prášek do pečiva (2 lžičky) a sůl (1/4 lžičky).
  5. Oddělte žloutky od bílků (5 vajec o pokojové teplotě).
  6. Nalijte bílky do čisté misky.
  7. Ručním šlehačem vyšlehejte bílky na střední rychlosti do pěny.
  8. Poté postupně přidávejte polovinu moučkového cukru (1 šálek) a vinný kámen.
  9. Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé a lesklé vrcholky.
  10. Připravte si další velkou misku.
  11. Nalijte do ní všechny žloutky, přidejte zbývající moučkový cukr (1 šálek) a vyšlehejte.
  12. Jakmile bude směs hotová, bude mít bledou barvu a zdvojnásobí svůj objem, což zabere cca 5 – 8 minut.
  13. Poté pomalu za stálého šlehání přilívejte olej a potom zašlehejte také vlažné mléko nebo vodu.
  14. Několikrát seškrábněte okraje a dno misky, abyste se ujistili, že je vše dobře spojené.
  15. Šlehejte po dobu 5 minut.
  16. Nakonec přidejte vanilkový extrakt, volitelně také mandlový a citronový extrakt.
  17. Ujistěte se, že je konzistence směsi v pořádku.
  18. Zjistíte to tak, že těsto naberete lžící nebo špachtlí, pustíte ho zpět do misky a ono pomalu vytvoří jakousi stuhu.
  19. Mělo by chvíli držet svůj tvar, poté pomalu mizet a mísit se směsí.
  20. Pomocí sítka s jemnými oky prosejte asi 1/3 moučné směsi do směsi vaječného žloutku, poté přidejte asi 1/3 směsi z bílků a velmi opatrně promíchejte.
  21. Poté stejně pokračujte se zbylou moučnou směsí i směsí z bílků.
  22. Odeberte asi 2 – 3 šálky vzniklého těsta a nalijte ho do prázdné misky.
  23. K těstu prosejte 3 lžíce kakaového prášku a promíchejte.
  24. Nalijte asi ½ zbývajícího těsta do připravené formy, nalijte na něj těsto s kakaem a nakonec zalijte ještě zbylé těsta bez kakaa.
  25. Horní část vyhlaďte zadní částí lžíce a dejte péct.
  26. Pečte bábovku po dobu 30 – 35 minut.
  27. Během pečení neotvírejte troubu, jinak by vám bábovka mohla spadnout.
  28. Po 30 minutách bábovku zkontrolujte a vyzkoušejte, jestli už není hotová tak, že do středu vložíte špejli.
  29. Když špejle vyjde čistá, je bábovka hotová.
  30. Pokud ne, pečte dalších 5 minut a znovu zkontrolujte.
  31. Hotovou bábovku nechte 15 minut chladit ve formě.
  32. Poté ji převraťte na chladící rošt a nechte ji úplně vychladnout.
  33. Servírujte posypané moučkovým cukrem ke kávě či čaji.
  34. Můžete také podávat s ovocem a lehce slazenou šlehačkou.
  35. Dobrou chuť!
Bábovka s kakaem servírovaná na talíři a posypaná moučkovým cukrem.
www.hanielas.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.