Tato vláčná, piškotová bábovka je jednoduchá na přípravu a je vynikající sama o sobě, ale můžete ji podávat zaprášenou moučkovým cukrem, s ovocem nebo šlehačkou.
Ingredience
- 5 vajec pokojové teploty (oddělte žloutky od bílků)
- 2 šálky moučkového cukru
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžíce kakaového prášku, proseté
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku oleje
- 1/2 šálku teplé vody nebo mléka
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mandlového extraktu (volitelně)
- 1/2 lžičky citronového extraktu (volitelně)
- trocha vinného kamene nebo použijte 1/2 lžičky citronové šťávy nebo octa (pomáhá stabilizovat vaječný bílek)
- 2 lžíce změklého másla a 2 – 3 lžíce mouky do formy
Postup
- Vymastěte formu na bábovku 2 lžícemi másla a vysypte 2 až 3 lžícemi mouky.
- Takto připravenou formu odložte stranou.
- Předehřejte troubu na 176 –180°C.
- Prosejte společně mouku (2 šálky), prášek do pečiva (2 lžičky) a sůl (1/4 lžičky).
- Oddělte žloutky od bílků (5 vajec o pokojové teplotě).
- Nalijte bílky do čisté misky.
- Ručním šlehačem vyšlehejte bílky na střední rychlosti do pěny.
- Poté postupně přidávejte polovinu moučkového cukru (1 šálek) a vinný kámen.
- Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé a lesklé vrcholky.
- Připravte si další velkou misku.
- Nalijte do ní všechny žloutky, přidejte zbývající moučkový cukr (1 šálek) a vyšlehejte.
- Jakmile bude směs hotová, bude mít bledou barvu a zdvojnásobí svůj objem, což zabere cca 5 – 8 minut.
- Poté pomalu za stálého šlehání přilívejte olej a potom zašlehejte také vlažné mléko nebo vodu.
- Několikrát seškrábněte okraje a dno misky, abyste se ujistili, že je vše dobře spojené.
- Šlehejte po dobu 5 minut.
- Nakonec přidejte vanilkový extrakt, volitelně také mandlový a citronový extrakt.
- Ujistěte se, že je konzistence směsi v pořádku.
- Zjistíte to tak, že těsto naberete lžící nebo špachtlí, pustíte ho zpět do misky a ono pomalu vytvoří jakousi stuhu.
- Mělo by chvíli držet svůj tvar, poté pomalu mizet a mísit se směsí.
- Pomocí sítka s jemnými oky prosejte asi 1/3 moučné směsi do směsi vaječného žloutku, poté přidejte asi 1/3 směsi z bílků a velmi opatrně promíchejte.
- Poté stejně pokračujte se zbylou moučnou směsí i směsí z bílků.
- Odeberte asi 2 – 3 šálky vzniklého těsta a nalijte ho do prázdné misky.
- K těstu prosejte 3 lžíce kakaového prášku a promíchejte.
- Nalijte asi ½ zbývajícího těsta do připravené formy, nalijte na něj těsto s kakaem a nakonec zalijte ještě zbylé těsta bez kakaa.
- Horní část vyhlaďte zadní částí lžíce a dejte péct.
- Pečte bábovku po dobu 30 – 35 minut.
- Během pečení neotvírejte troubu, jinak by vám bábovka mohla spadnout.
- Po 30 minutách bábovku zkontrolujte a vyzkoušejte, jestli už není hotová tak, že do středu vložíte špejli.
- Když špejle vyjde čistá, je bábovka hotová.
- Pokud ne, pečte dalších 5 minut a znovu zkontrolujte.
- Hotovou bábovku nechte 15 minut chladit ve formě.
- Poté ji převraťte na chladící rošt a nechte ji úplně vychladnout.
- Servírujte posypané moučkovým cukrem ke kávě či čaji.
- Můžete také podávat s ovocem a lehce slazenou šlehačkou.
- Dobrou chuť!