Co budeme potřebovat
- Velký kadeřávek
- 60 g chleba (nebo toastového chleba)
- 400 g mletého masa (směs hovězího a vepřového masa)
- Malá cibule
- 2 lžičky hořčice
- Špetka mleté sladké papriky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 500 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
- 250 ml mléka
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- Sůl
- Pepř
- Brambory (jako příloha)
Postup
- K varu přivedeme velký hrnec s vodou
- Mezitím z kadeřávku odstraníme zavadlé vnější listy a opatrně
- Z receptu vyjde 8 závitků, ale na jeden závitek bude potřeba 2-3 listy
- Když se voda vaří, přidáme trochu soli a listy blanšírujte asi 2-3 minuty, dokud nezvadnou
- Dobře je scedíme
- Před plněním je osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou
- Na náplň namočíme chléb do trochy teplé vody
- Nakrájíme si cibuli na velmi drobné kousky
- Do mísy dáme mleté maso, cibuli, hořčici, sladkou papriku, sůl a pepř a dobře promícháme
- Z chlebu vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ho k masové směsi
- Vše spolu velmi dobře promícháme
- Na pracovní plochu položíme jeden velký list z kadeřávku
- Pokud jsou listy příliš malé nebo zlomené, použijeme 2 nebo 3 listy
- Náplň rozdělíme na 8 porcí
- Trochu náplně umístíme do středu a naspod listu
- Přeložíme pravou a levou stranu přes náplň a balíček srolujeme
- Závitek umístíme švem dolů na talíř
- Postup opakujeme, dokud nám nevznikne 8 plněných závitků z kadeřávku
- Ve velkém hrnci do trouby si rozehřejeme olej
- Závitky ze všech stran opečeme, měly by být opečené celé dozlatova
- Do hrnce nalijeme vývar, přikryjeme ho a přivedeme k varu
- Teplotu snížíme na minimum a kapustové závitky takto vaříme asi 25 minut
- Mezitím si uvaříme brambory v osolené vodě
- Když jsou kapustové závitky uvařené, opatrně je vyjmeme z hrnce
- Položíme je na talíř a udržujeme v teple
- Na omáčku přidáme mléko do tekutiny, která byla po vaření závitků
- Přivedeme jí k varu
- Mezitím rozmícháme kukuřičný škrob s trochou vody, aby vznikla pasta
- Za stálého šlehání škrob pomalu naléváme do hrnce
- Necháme lehce probublávat a přidáme trochu muškátového oříšku a dochutíme solí a pepřem
- Kadeřávkové závitky ihned podáváme s vařeným bramborem
Vařené brambory lze nahradit jakoukoliv přílohou, tak proč rovnou nezkusit jeden z těchto receptů na domácí krokety! Vyzkoušejte je a v obchodě už je nikdy nekoupíte.