Recept na ratatouille originál si jistě zamiluje každý, kdo má rád francouzskou kuchyni. Pokrm můžete jíst samostatně s chlebem, těstovinami nebo jako přílohu k masu.
Ingredience
- 4-6 zralých červených rajčat
- 1 středně velký lilek, nakrájený na kostičky
- 1 velká červená, oranžová nebo žlutá paprika, nakrájená na čtverce
- 1 velká cuketa, nakrájená na kostičky
- 1kg dýně či tykev, nakrájená na kostičky
- 1 cibule, nasekaná na jemno
- 4 stroužky česneku, lisované
- 5 lžic olivového oleje
- 1 lžička soli (podle chuti)
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé bazalky
- 1/4 lžičky červené papriky
- 1/4 lžičky sušeného oregana
- Mletý pepř (podle chuti)
Postup
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Vyložte si pečícím papírem dva velké plechy.
- Rajčata očistěte, odstraňte jadérka a poté je nastrouhejte na hrubém struhadle. Můžete rajčata rozmixovat elektrickým mixérem. Dejte stranou.
- Na jednom plechu rozložte nakrájený lilek pokapaný 2 lžícemi olivového oleje a posypaný lžičkou soli.
- Na druhý plech dejte papriku, cuketu a tykev s 1 lžící olivového oleje a ¼ lžičky soli.
- Lilek pečte v troubě na horním roštu a ostatní zeleninu na dolním roštu na 15 minut.
- Mezitím zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velké pánvi, přidejte cibuli a ¼ lžičky soli. Restujte za občasného míchání, dokud cibule nebude měkká a na okrajích zkaramelizovaná, cca 8 až 10 minut.
- Přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a restujte asi 30 sekund. Poté přidejte nastrouhaná rajčata, snižte teplotu a nechte dusit.
- Po uplynutí 15 minut vyjměte oba plechy z trouby, promíchejte a dejte péct ještě asi na 10 minut, dokud lilek nebude na okrajích zlatavý.
- Opečený lilek poté vložte do pánve a ostatní zeleninu nechte dopéct, dokud papriky nezkaramelizují (cca 5-10 minut).
- Upečenou zeleninu vložte také do omáčky. Pokračujte ve vaření po dobu dalších 5 minut, aby se chutě spojily.
- Pánev poté odstavte, vmíchejte 1 lžičku olivového oleje, čerstvou bazalku, pepř a oregano. Dochuťte další solí nebo pepřem dle chuti.