Tato luxusní musaka patří mezi nejlepší řecké pokrmy! Vrstvy smaženého lilku, brambor a cukety se přelijí bohatou rajčatovou omáčkou s masem a hustým bešamelem. Nelze popřít, že se jedná o pracnější jídlo, ale konečný výsledek stojí za to!
INGREDIENCE
- 2 brambory, oloupané a nakrájené na 0,7 cm silná kolečka
- 2 cukety, nakrájené podélně na 0,7 cm tlusté proužky
- 2 lilky, nakrájené podélně na 0,7 cm tlusté proužky
- 700 g libového mletého hovězího masa
- 1 bílá cibule, nakrájená na kostičky
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 šálek červeného vína
- 1 šálek rajčatového pyré
- 1 šálek hovězího vývaru
- 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky skořice
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 šálky mléka
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 2 šálky strouhaného parmazánu
POSTUP
- Brambory, cuketu a lilek nakrájejte na cca 0,7 cm silné kousky.
- Položte lilek na papírovou utěrku v rovnoměrné vrstvě a přikryjte papírovou utěrkou.
- Opakujte s nakrájenou cuketou a poté bramborami.
- Ve velké pánvi rozehřejte vrstvu vámi preferovaného oleje na smažení.
- Začněte bramborami, které opečte z obou stran dozlatova.
- Opakujte s cuketou a poté lilkem.
- Položte na papírové ubrousky a odložte stranou.
- V další velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni.
- Přidejte cibuli a opékejte 5 minut nebo dokud nezesklovatí.
- Do pánve přidejte nasekaný česnek a míchejte 30 sekund.
- Do pánve přidejte mleté hovězí maso s cibulí a česnekem.
- Restujte, lámejte maso na kousky, dokud nezhnědne.
- Přidejte rajčatový protlak a míchejte, dokud se plně nespojí s masem.
- Přilijte červené víno, rajčatové pyré, hovězí vývar, tymián a 1/4 šálku petrželky.
- Přidejte 2 bobkové listy, skořici, sůl a pepř.
- Dobře promíchejte a nechte povařit, zatímco budete dělat bešamelovou omáčku.
- Ve středně velkém hrnci rozpusťte 4 lžíce másla.
- Pomalu vmíchejte 4 lžíce mouky.
- Přidejte 1/2 lžičky muškátového oříšku, sůl a pepř.
- Pomalu zašlehejte 2 hrnky mléka, dokud směs nezhoustne.
- Vmíchejte 1 šálek strouhaného parmazánu a 1 žloutek.
- Složte musaku do zapékací misky 23 x 33 cm.
- Na dno položte vrstvu smažených brambor a uzavřete všechny mezery.
- Posypte petrželkou, solí, pepřem a nastrouhaným parmazánem.
- Opakujte s cuketou a poté lilkem.
- Na zeleninu natřete rovnoměrnou vrstvu hovězí směsi.
- Poté bešamelovou omáčku rovnoměrně rozetřete po vrchní části hovězí vrstvy.
- Posypte ještě strouhaným parmazánem.
- Pečte při 175 stupních Celsia po dobu 40-50 minut nebo dokud není musaka nahoře zlatavě hnědá.
- Posyptee ještě čerstvou petrželkou a podávejte teplé!