Tento autentický salát z Řecka je plný čerstvých rajčat, křupavých okurek, slaného sýru feta a oliv. Je krásně svěží a skvěle se hodí jako lehká večeře či příloha.
Ingredience
- 4 velká zralá rajčata
- 1/2 velké červené cibule
- 2 velké okurky
- 1 šálek černých oliv
- 120 g vysoce kvalitního sýra feta, rozdrobeného nebo nakrájeného
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 lžíce kaparů (volitelně)
- sůl
Postup
- Rajčata nakrájíme na hrubé kousky, odstraníme a vyhodíme semínka.
- Dáme rajčata do velké mísy a přidáme několik špetek soli.
- Polovinu červené cibule nakrájíme nadrobno.
- Z okurek střídavě loupeme proužky, abychom vytvořili zebrovaný vzor.
- Okurky nakrájíme na poloviny a pomocí lžíce odstraníme semínka.
- Poté okurky nakrájíme na cca centimetrové kousky.
- Ve velké míse smícháme rajčata, červenou cibuli a okurky s 1 šálkem oliv, fetou, 2 lžícemi olivového oleje a 1 lžící červeného vinného octa.
- Můžeme přidat 2 lžíce scezených kaparů a lžičku sušeného oregána.
- Jemně promícháme, aby se vše spojilo.
- Ihned podáváme nebo necháme několik minut odležet při pokojové teplotě, aby se chutě spojily.