Zvěřině obecně prospívá dlouhé, pomalé vaření a toto skotské jídlo má nádherně zemitou a sladkou chuť! Vyzkoušejte ho jako alternativu ke klasickému guláši nebo si s námi připravte delikátní gulášek z kance.
Co budeme potřebovat
- 2 mrkve (nahrubo nakrájené)
- 140 g tuřínu (nahrubo nakrájeného)
- 2 cibule (nakrájené nahrubo)
- 3 celerové tyčinky (nakrájené nahrubo)
- olivový olej a máslo
- 1 stroužek česneku
- 1 kg vykostěné srnčí kýty nebo plece
- 5 lžic hladké mouky
- sůl
- pepř
- 2 lžíce džemu z červeného rybízu
- 450 ml suchého červeného vína
- 450 ml hovězího vývaru
- 2 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
Postup
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Zeleninu opékejte na trošce oleje a másla po dobu 4–5 minut dozlatova.
- Přidejte česnek a opékejte další minutu, poté odstavte.
- Srnčí vložte do igelitového sáčku s moukou, pepřem, solí a protřepejte, aby se obalilo.
- Do stejné pánve přidejte ještě trochu oleje a másla, pak zvěřinu opékejte na vysoké teplotě, dokud nezhnědne a maso dejte stranou.
- Do pánve přidejte džem a víno a přiveďte k varu.
- Zalijte vývarem, přidejte tymián, bobkový list, maso a zeleninu.
- Přikryjte a dejte do trouby asi na 1½ hodiny nebo do změknutí.
Guláš se zvěřinou se dokonale hodí k lahodné polentě. Přečtěte si v našem článku, jak si jí můžete vychutnat.