Užijte si tento originální recept na krémové brambory z francouzských Alp. Nezapomeňte pokrm servírovat se salátem, kyselými okurkami a uzeninou dle vašeho výběru – to z tartiflette udělá skvělý a vydatný hlavní chod.
Co budete potřebovat
- 1,2 kg (oloupaných) moučných brambor, nakrájených na velmi jemné plátky
- 300 g slaniny, jemně nasekané
- kulička másla
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, lisované
- 350 g sýra reblochon, nakrájeného na dlouhé proužky
- 550 ml smetany ke šlehání
- 75 ml suchého bílého vína
- uzeniny, nakládané okurky a zelený salát k podávání
Postup
- Nakrájené brambory vhoďte do velkého hrnce s vroucí vodou, vařte 3 minuty, poté sceďte a rozložte je na kuchyňskou utěrku.
- Nechte vychladnout tak, aby se s ním dalo manipulovat.
- Velkou pánev dejte na středně vysoký plamen a opékejte slaninu do křupava.
- Vyjměte a nechte okapat na kuchyňské utěrce, tuk nechte v pánvi.
- Přidejte máslo a snižte teplotu na minimum.
- Přidejte cibuli a za občasného míchání restujte 10 minut nebo do změknutí a světle zlaté barvy, poté přidejte česnek a 2 minuty restujte.
- Snižte plamen a vmíchejte slaninu.
- Troubu zahřejte na 170°C.
- Do zapékací mísy o objemu 2 litry naskládejte bohatou vrstvu brambor.
- Na brambory nasypte část směsi slaniny a cibule a navrch položte plátky sýra.
- Zalijte trochou smetany a vína, dobře ochuťte černým pepřem a trochou soli a vrstvy opakujte, dokud vše nespotřebujete.
- Měli byste končit s horní vrstvou brambor pokrytou smetanou.
- Posypte trochou mořské soli.
- Pečte tartiflette po dobu 1 hodiny 20-30 minut, dokud nebude zlatavý a křupavý na povrchu s probublávající smetanou.
- Vyjměte z trouby a nechte 10 minut odstát před podáváním.
- Podávejte s uzeninami dle vaší volby, kyselými okurkami a salátem.
Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty na zapékané pokrmy po francouzsku 7x jinak. Máme pro vás tradiční francouzské brambory se smetanou, ale i květák či růžičkovou kapustu!