Tradiční tartiflette se slaninou a sýrem reblochon

Tradiční tartiflette se slaninou a sýrem reblochon

Užijte si tento originální recept na krémové brambory z francouzských Alp. Nezapomeňte pokrm servírovat se salátem, kyselými okurkami a uzeninou dle vašeho výběru – to z tartiflette udělá skvělý a vydatný hlavní chod.

Co budete potřebovat

  • 1,2 kg (oloupaných) moučných brambor, nakrájených na velmi jemné plátky
  • 300 g slaniny, jemně nasekané
  • kulička másla
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 350 g sýra reblochon, nakrájeného na dlouhé proužky
  • 550 ml smetany ke šlehání
  • 75 ml suchého bílého vína
  • uzeniny, nakládané okurky a zelený salát k podávání

Postup

  • Nakrájené brambory vhoďte do velkého hrnce s vroucí vodou, vařte 3 minuty, poté sceďte a rozložte je na kuchyňskou utěrku.
  • Nechte vychladnout tak, aby se s ním dalo manipulovat.
  • Velkou pánev dejte na středně vysoký plamen a opékejte slaninu do křupava.
  • Vyjměte a nechte okapat na kuchyňské utěrce, tuk nechte v pánvi.
  • Přidejte máslo a snižte teplotu na minimum.
  • Přidejte cibuli a za občasného míchání restujte 10 minut nebo do změknutí a světle zlaté barvy, poté přidejte česnek a 2 minuty restujte.
  • Snižte plamen a vmíchejte slaninu.
  • Troubu zahřejte na 170°C.
  • Do zapékací mísy o objemu 2 litry naskládejte bohatou vrstvu brambor.
  • Na brambory nasypte část směsi slaniny a cibule a navrch položte plátky sýra.
  • Zalijte trochou smetany a vína, dobře ochuťte černým pepřem a trochou soli a vrstvy opakujte, dokud vše nespotřebujete.
  • Měli byste končit s horní vrstvou brambor pokrytou smetanou.
  • Posypte trochou mořské soli.
  • Pečte tartiflette po dobu 1 hodiny 20-30 minut, dokud nebude zlatavý a křupavý na povrchu s probublávající smetanou.
  • Vyjměte z trouby a nechte 10 minut odstát před podáváním.
  • Podávejte s uzeninami dle vaší volby, kyselými okurkami a salátem.
Zapečené brambory se sýrem v zapékací míse se lžící.
www.deliciousmagazine.co.uk

Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty na zapékané pokrmy po francouzsku 7x jinak. Máme pro vás tradiční francouzské brambory se smetanou, ale i květák či růžičkovou kapustu!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.