Tradiční turecká baklava

Tradiční turecká baklava

Tento středovýchodní dezert je křupavý, jemný a hlavně není ani příliš sladký. Je to v podstatě nadýchaný ráj, který se vám rozplyne v ústech!

Co budeme potřebovat

  1. 450 g těsta na baklavu (těsto je možné koupit v obchodě nebo si ho vyrobit podle našeho receptu viz poslední článek textu)
  2. 285 g rozpuštěného másla
  3. 450 g vlašských ořechů (jemně nasekaných)
  4. Lžička mleté skořice
  5. 200 g cukru krupice
  6. 2 lžíce citronové šťávy
  7. 185 ml vody
  8. 170 ml medu

Na ozdobu

  1. Rozpuštěné čokoládové lupínky
  2. Nasekané vlašské ořechy

Postup

  1. Těsto si rozmrazíme podle pokynů na obalu, tak aby v čas pečení mělo pokojovou teplotu
  2. Pekáč si vymažeme máslem
  3. Připravíme si medovou omáčku
  4. Ve středním hrnci smícháme cukr, med, 2 lžíce citrónové šťávy a vodu
  5. Směs přivedeme k varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí
  6. Poté snížíme teplotu na nízkou a vaříme další 4 minuty bez míchání
  7. Hrnec odstraníme z tepla a sirup necháme vychladnout, zatímco si připravíme baklavu
  8. Troubu si předehřejeme troubu na 150 stupňů
  9. Vlašské ořechy si nadrtíme v kuchyňském robotu, tak aby měly jemnou struktru
  10. Ve střední misce smícháme jemně nasekané vlašské ořechy a 1 lžičku skořice
  11. Do pekáče vložíme 10 plátů těsta, jeden po druhém
  12. Každý plát potřeme máslem, než na něj položíme další
  13. Zbývající těsto máme neustále přikryté vlhkým ručníkem, aby nevyschlo
  14. Na těsto navrstvíme ⅕ ořechové směsi
  15. Přidáme dalších 5 máslem promazaných plátků těsta a poté další vrstvu ořechů
  16. Postup opakujeme 4 krát
  17. Celý recept na baklavu zakončíme 10 vrstvami máslem promazaných plátků těsta
  18. Poslední plát potřeme navrch máslem
  19. Těsto nakrájíme do tvaru kosočtverců
  20. Vložíme do trouby a pečeme při 150 stupních po dobu 1 hodiny a 15 minut, dokud nejsou vršky zlatavě hnědé
  21. Baklavu vyndáme z trouby a ihned na ní pomocí lžíce rovnoměrně nalijeme vychladlý sirup
  22. Nechte baklavu zcela vychladnout, odkrytou a při pokojové teplotě
  23. Baklavu ozdobte najemno nasekanými ořechy nebo pokapejte rozpuštěnou čokoládou.

Med je velmi zdravou surovinou, kterou bychom neměli v našem jídelníčku opomíjet. Proto ho použijte i pro výrobu těchto medových moučníků, které vám zvednou náladu a podpoří zdraví.

Křupavý dezert v tureckém stylu se směsí ořechů.
Zdroj: cravingsjournal.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.