Tento středovýchodní dezert je křupavý, jemný a hlavně není ani příliš sladký. Je to v podstatě nadýchaný ráj, který se vám rozplyne v ústech!
Co budeme potřebovat
- 450 g těsta na baklavu (těsto je možné koupit v obchodě nebo si ho vyrobit podle našeho receptu viz poslední článek textu)
- 285 g rozpuštěného másla
- 450 g vlašských ořechů (jemně nasekaných)
- Lžička mleté skořice
- 200 g cukru krupice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 185 ml vody
- 170 ml medu
Na ozdobu
- Rozpuštěné čokoládové lupínky
- Nasekané vlašské ořechy
Postup
- Těsto si rozmrazíme podle pokynů na obalu, tak aby v čas pečení mělo pokojovou teplotu
- Pekáč si vymažeme máslem
- Připravíme si medovou omáčku
- Ve středním hrnci smícháme cukr, med, 2 lžíce citrónové šťávy a vodu
- Směs přivedeme k varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí
- Poté snížíme teplotu na nízkou a vaříme další 4 minuty bez míchání
- Hrnec odstraníme z tepla a sirup necháme vychladnout, zatímco si připravíme baklavu
- Troubu si předehřejeme troubu na 150 stupňů
- Vlašské ořechy si nadrtíme v kuchyňském robotu, tak aby měly jemnou struktru
- Ve střední misce smícháme jemně nasekané vlašské ořechy a 1 lžičku skořice
- Do pekáče vložíme 10 plátů těsta, jeden po druhém
- Každý plát potřeme máslem, než na něj položíme další
- Zbývající těsto máme neustále přikryté vlhkým ručníkem, aby nevyschlo
- Na těsto navrstvíme ⅕ ořechové směsi
- Přidáme dalších 5 máslem promazaných plátků těsta a poté další vrstvu ořechů
- Postup opakujeme 4 krát
- Celý recept na baklavu zakončíme 10 vrstvami máslem promazaných plátků těsta
- Poslední plát potřeme navrch máslem
- Těsto nakrájíme do tvaru kosočtverců
- Vložíme do trouby a pečeme při 150 stupních po dobu 1 hodiny a 15 minut, dokud nejsou vršky zlatavě hnědé
- Baklavu vyndáme z trouby a ihned na ní pomocí lžíce rovnoměrně nalijeme vychladlý sirup
- Nechte baklavu zcela vychladnout, odkrytou a při pokojové teplotě
- Baklavu ozdobte najemno nasekanými ořechy nebo pokapejte rozpuštěnou čokoládou.
Med je velmi zdravou surovinou, kterou bychom neměli v našem jídelníčku opomíjet. Proto ho použijte i pro výrobu těchto medových moučníků, které vám zvednou náladu a podpoří zdraví.