Typickou dobrůtkou pro svátky jara je jednoznačně mazanec, o kterém by se dalo hovořit jako o jednom z hlavních symbolů českých Velikonoc. Připravte si toto velikonoční pečivo podle nás.
Ingredience
- 2,5 hrnku (330 g) polohrubé mouky
- 1/2 hrnku (120 ml) vlažného mléka
- 2/3 kostky rozpuštěného nesoleného másla (70 g)
- 2 žloutky
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1/3 hrnku (65 g) krystalového cukru
- 2 polévkové lžíce (35 g) rozinek
- 1–2 lžičky vanilkové esence nebo 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce (35 g) loupaných mandlí
- čerstvě nastrouhaná citronová kůra z 1/2 – 1 citronu
- špetka soli
- rum na namáčení rozinek (cca 4 – 5 lžic)
Ingredience na dokončení
- 1 vejce
- 1 – 2 hrsti loupaných mandlí
Postup
- Den před samotným pečením namočte rozinky do rumy a zakryjte talířkem.
- Následně prosejte mouku do velké mísy, uprostřed vytvořte důlek a do něj dejte sušené droždí, lžičku cukru a zalijte to polovinou vlažného mléka.
- Jemně promíchejte s trochou mouky, aby se vytvořilo řídké těsto. Poté mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout po dobu 30 minut.
- Po vykynutí přidejte vlažné rozpuštěné máslo, zbývající mléko, cukr, žloutky, vanilku, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a uhněťte hladké vláčné těsto.
- Po vypracování přidejte do mísy nasekané mandle s namočenými rozinkami a taktéž do těsta zapracujte. Rum z rozinek odložte stranou.
- Hotové těsto zakryjte a dejte na teplé místo dalších 30 minut kynout.
- Plech vyložte pečícím papírem a těsto ve tvaru bochánku položte na plech. Nechte ještě hodinu kynout.
- Po posledním kynutí vytvořte na vrchu křížek pomocí ostrého nože.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Během pečení rozklepněte vejce, přidejte rum z rozinek a vidličkou vyšlehejte. Potřete celý povrch mazance, posypte mlátky mandlí a pečte po dobu 30 minut.
- Po upečení vyzkoušejte špejlí. Pokud je na špejli nalepené těsto, nechte ještě 10 minut péct.
- Pak vyjměte z trouby a nechte vychladnout.