Tradiční velikonoční bochánek

Tradiční velikonoční bochánek
Příprava: 30 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 1

Typickou dobrůtkou pro svátky jara je jednoznačně mazanec, o kterém by se dalo hovořit jako o jednom z hlavních symbolů českých Velikonoc. Připravte si toto velikonoční pečivo podle nás.

Ingredience

  • 2,5 hrnku (330 g) polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku (120 ml) vlažného mléka
  • 2/3 kostky rozpuštěného nesoleného másla (70 g)
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1/3 hrnku (65 g) krystalového cukru
  • 2 polévkové lžíce (35 g) rozinek
  • 1–2 lžičky vanilkové esence nebo 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce (35 g) loupaných mandlí
  • čerstvě nastrouhaná citronová kůra z 1/2 – 1 citronu
  • špetka soli
  • rum na namáčení rozinek (cca 4 – 5 lžic)

Ingredience na dokončení

  • 1 vejce
  • 1 – 2 hrsti loupaných mandlí

Postup

  • Den před samotným pečením namočte rozinky do rumy a zakryjte talířkem.
  • Následně prosejte mouku do velké mísy, uprostřed vytvořte důlek a do něj dejte sušené droždí, lžičku cukru a zalijte to polovinou vlažného mléka.
  • Jemně promíchejte s trochou mouky, aby se vytvořilo řídké těsto. Poté mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout po dobu 30 minut.
  • Po vykynutí přidejte vlažné rozpuštěné máslo, zbývající mléko, cukr, žloutky, vanilku, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a uhněťte hladké vláčné těsto.
  • Po vypracování přidejte do mísy nasekané mandle s namočenými rozinkami a taktéž do těsta zapracujte. Rum z rozinek odložte stranou.
  • Hotové těsto zakryjte a dejte na teplé místo dalších 30 minut kynout.
  • Plech vyložte pečícím papírem a těsto ve tvaru bochánku položte na plech. Nechte ještě hodinu kynout.
  • Po posledním kynutí vytvořte na vrchu křížek pomocí ostrého nože.
  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • Během pečení rozklepněte vejce, přidejte rum z rozinek a vidličkou vyšlehejte. Potřete celý povrch mazance, posypte mlátky mandlí a pečte po dobu 30 minut.
  • Po upečení vyzkoušejte špejlí. Pokud je na špejli nalepené těsto, nechte ještě 10 minut péct.
  • Pak vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Kynutý bochánek s mandlemi a rozinkami.
Zdroj: linalsbackhimmel.de

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.