Tradiční velikonoční jidáše

Tradiční velikonoční jidáše

Tato pochoutka je oblíbeným kynutým pečivem v České republice, ovšem své místo si našla i v zahraničí. Ostatně chutná skvěle, příprava je snadná a oslní každého, kdo ji ochutná. Pro opravdové mlsouny stojí za pozornost také recepty na velikonoční perníčky.

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 1 sáček sušeného droždí
  • Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 3 žloutky
  • 100 g cukru krystal
  • 250 ml vlažného mléka
  • 120 g másla

Na potření:

  • 1 vaječný žloutek
  • 1 lžíce mléka

Na ozdobení:

  • 2 lžíce medu
  • 50 g rozpuštěného másla
  • Trochu rumu

Postup:

  • V malém hrnci rozpustíme máslo a zatím odložíme stranou.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme mouku, cukr, citronovou kůru, suché droždí a promícháme šlehací metlou.
  • Poté vyměníme za hnětací hák na těsto a přilijeme vlažné mléko i vaječné žloutky. Spustíme hnětení asi na 1 minutu.
  • Přilijeme rozpuštěné máslo a hněteme zhruba 5 – 10 minut, aby bylo těsto dokonale elastické a oddělovalo se od stěn nádoby.
  • Těsto z nádoby vyjmeme a vložíme do skleněné misky, kterou vymažeme olejem. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě 1 a 1/2 hodiny kynout.
  • Z těsta poté odkrajujeme malé kousky, asi tak 50 g, které vyválíme do válečků o délce 20 – 25 cm a tloušťce asi 1 cm.
  • Vytvarujeme je, jak se nám líbí, například do uzlů, šneků a podobně.
  • Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme znovu 30 minut kynout.
  • Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Smícháme žloutek s lžící mléka a potřeme každý kousek těsta.
  • Vložíme do trouby a pečeme do zlatohněda asi 20 minut.
  • Nakonec smícháme rozpuštěné máslo, med i rum a můžeme servírovat s rumovým přelivem.

Tip: Kdo má rád, může jidáše rozříznout na poloviny, namazat oblíbenou marmeládou či povidly a ozdobit šlehačkou.

Velikonoční kynuté buchty v tradičním kabátku.
Zdroj: https://savorylens.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.