Tato pochoutka je oblíbeným kynutým pečivem v České republice, ovšem své místo si našla i v zahraničí. Ostatně chutná skvěle, příprava je snadná a oslní každého, kdo ji ochutná. Pro opravdové mlsouny stojí za pozornost také recepty na velikonoční perníčky.
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- Špetka soli
- 1 sáček sušeného droždí
- Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 3 žloutky
- 100 g cukru krystal
- 250 ml vlažného mléka
- 120 g másla
Na potření:
- 1 vaječný žloutek
- 1 lžíce mléka
Na ozdobení:
- 2 lžíce medu
- 50 g rozpuštěného másla
- Trochu rumu
Postup:
- V malém hrnci rozpustíme máslo a zatím odložíme stranou.
- Do nádoby kuchyňského robota dáme mouku, cukr, citronovou kůru, suché droždí a promícháme šlehací metlou.
- Poté vyměníme za hnětací hák na těsto a přilijeme vlažné mléko i vaječné žloutky. Spustíme hnětení asi na 1 minutu.
- Přilijeme rozpuštěné máslo a hněteme zhruba 5 – 10 minut, aby bylo těsto dokonale elastické a oddělovalo se od stěn nádoby.
- Těsto z nádoby vyjmeme a vložíme do skleněné misky, kterou vymažeme olejem. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě 1 a 1/2 hodiny kynout.
- Z těsta poté odkrajujeme malé kousky, asi tak 50 g, které vyválíme do válečků o délce 20 – 25 cm a tloušťce asi 1 cm.
- Vytvarujeme je, jak se nám líbí, například do uzlů, šneků a podobně.
- Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme znovu 30 minut kynout.
- Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Smícháme žloutek s lžící mléka a potřeme každý kousek těsta.
- Vložíme do trouby a pečeme do zlatohněda asi 20 minut.
- Nakonec smícháme rozpuštěné máslo, med i rum a můžeme servírovat s rumovým přelivem.
Tip: Kdo má rád, může jidáše rozříznout na poloviny, namazat oblíbenou marmeládou či povidly a ozdobit šlehačkou.