Pokud milujete maso a smažené pokrmy, pak by tato skvělá pochoutka neměla na vašem rodinném menu chybět. Telecí řízek, který se podává s plátkem citronu a na některých místech dokonce i s brusinkovou omáčkou je skutečnou delikatesou. Pro ty z vás, kdo jste opravdu velkými milovníky tohoto typu jídla, jsou tu také další recepty na smažený řízek.
Ingredience:
- 4 telecí řízky
- mořská sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 2 vejce
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek strouhanky
- 1 – 2 citrony nakrájené na měsíčky
- sádlo na smažení (může být také máslo nebo olej)
Postup:
- Připravíme si dva kusy potravinové fólie, vložíme mezi ně jednotlivé plátky masa a každý důkladně naklepeme na tloušťku cca 0,8 cm.
- Naklepané řízky z obou stran osolíme a opepříme. Poté si připravíme tácky či talíře na obalování.
- Na jeden talíř dáme mouku, na druhý strouhanku a do třetího vejce, které vidličkou pořádně našleháme.
- Do pánve dáme sádlo nebo jiný tuk, podle toho co použijeme a nahřejeme.
- Nastavíme střední teplotu a pustíme se do obalování.
- Obalíme z obou stran moukou, oklepeme, vložíme do vajíčka, znovu obalujeme z obou stran a nakonec pečlivě obracíme ve strouhance, aby nezůstal ani kousek řízku vlhký.
- Snažíme se strouhanku do řízku co nejvíce vmáčknout, aby na něm opravdu dobře držela.
- Takto připravený řízek vložíme do rozpáleného tuku a lehce zatřeseme pánví, aby se řízek nepřilepil ke dnu.
- Smažíme dozlatova z obou stran cca 2 až 4 minuty, záleží na tom, jak silný řízek naklepeme.
- Osmažený řízek přendáme na talíř, ozdobíme plátky citronu, přidáme domácí brusinkovou omáčku a můžeme podávat.
- Jako příloha jsou skvělé vařené brambory.