Pokud máte kamaráda, který slaví narozeniny během sezóny třešní, volba vhodného dort je jasná! Dokonalý dort z listového těsta plněného třešněmi s luxusní polevou z karamelizované bílé čokolády a smetanového sýra, který je navíc ozdobený čokoládovou ganache a čerstvými třešněmi u všech vykouzlí kýžený WOW efekt.
Co budete potřebovat
- 2 pláty listového těsta, každý o hmotnosti cca 250 g
- 750 g čerstvých třešní, vypeckovaných
- 1 malé vejce, rozšlehané
Na krém:
- 200 g bílé čokolády, nakrájené na malé kousky
- 80 ml smetany ke šlehání
- 300 g sýra Philadelphia pokojové teploty
- 40 g moučkového cukru
- 360 ml smetany ke šlehání de luxe, vychlazené
Na čokoládovou polevu:
- 60 g mléčné čokolády
- 80 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- čerstvé třešně
- čokoládové hobliny
- nasekaná čokoláda
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Dno a strany dvou 20 nebo 23 cm dortových forem vyložte pečicím papírem.
- Dejte stranou.
- První plát listového těsta rozviňte a válečkem lehce rozválejte.
- Rozdělte na 3 stejné proužky, podélně.
- Doprostřed každého pruhu těsta položte asi 120 g vypeckovaných třešní.
- Těsto přeložte, nechte okraj volný a potřete ho rozšlehaným vejcem, abyste ho mohly uzavřít.
- Vznikne vám tedy taková dlouhá tenká rolka.
- Zaštípněte konce a opakujte se zbývajícími 2 proužky těsta.
- Takto připravené rolky srolujte v připravené formě do spirály.
- Takto opakujte i s druhým těstem a druhou formou.
- Vrchy potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte asi 30 minut dozlatova.
- Dejte stranou a nechte vychladnout.
Příprava krému:
- Snižte teplotu trouby na 150°C.
- Do žáruvzdorné mísy přidejte bílou čokoládu a nechte ji rozpustit nad vodní lázní.
- Rozetřete čokoládu na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte 10-13 minut dozlatova.
- Nechte vychladnout a rozdrobte na kousky.
- Do žáruvzdorné mísy přidejte zkaramelizované kousky bílé čokolády a 80 ml smetany ke šlehání a rozpusťte nad vodní lázní.
- Propasírujte, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky.
- Nechte mírně vychladnout.
- Ve velké misce promíchejte sýr do hladka.
- Přidejte moučkový cukr a promíchejte.
- Přidejte rozpuštěnou čokoládu.
- V jiné misce šlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Jemně zapracujte do čokoládovo-sýrové směsi.
Příprava dortu:
- Přidejte trochu vzniklého krému na servírovací talíř a položte na něj první korpus z listového těsta a třešní.
- Rozetřete na něj o něco méně než polovinu krému.
- Přidejte druhou vrstvu listového těsta.
- Zbylý krém rozetřete na vrch a boky dortu.
- Uhlaďte horní část a okraje.
- Dejte do lednice alespoň na 1 hodinu nebo i přes noc.
- Čokoládu a smetanu dejte do žáruvzdorné mísy a položte na hrnec s vroucí vodou.
- Nechte na mírném ohni rozpustit.
- Lžící nanášejte kapky čokolády tak, aby stékaly kolem okrajů.
- Horní okraje dortu potřete zbylou čokoládovou polevou a dejte alespoň na 30 minut do lednice.
- Spodní část dortu ozdobte nasekanou čokoládou.
- Vrch ozdobte čerstvými třešněmi a čokoládovými hoblinkami.
- Užijte si to!
Pokud hledáte tipy na lahodné letní osvěžení, máme pro vás vyzkoušené recepty na luxusní domácí zmrzlinu, po které se budete olizovat až za ušima. Inspirujte se!