Třešňový dort z listového těsta s polevou z karamelizované bílé čokolády

Třešňový dort z listového těsta s polevou z karamelizované bílé čokolády
Příprava: 60 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 15

Pokud máte kamaráda, který slaví narozeniny během sezóny třešní, volba vhodného dort je jasná! Dokonalý dort z listového těsta plněného třešněmi s luxusní polevou z karamelizované bílé čokolády a smetanového sýra, který je navíc ozdobený čokoládovou ganache a čerstvými třešněmi u všech vykouzlí kýžený WOW efekt.

Co budete potřebovat

  • 2 pláty listového těsta, každý o hmotnosti cca 250 g
  • 750 g čerstvých třešní, vypeckovaných
  • 1 malé vejce, rozšlehané

Na krém:

  • 200 g bílé čokolády, nakrájené na malé kousky
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 300 g sýra Philadelphia pokojové teploty
  • 40 g moučkového cukru
  • 360 ml smetany ke šlehání de luxe, vychlazené

Na čokoládovou polevu:

  • 60 g mléčné čokolády
  • 80 ml smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • čerstvé třešně
  • čokoládové hobliny
  • nasekaná čokoláda

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Dno a strany dvou 20 nebo 23 cm dortových forem vyložte pečicím papírem.
  • Dejte stranou.
  • První plát listového těsta rozviňte a válečkem lehce rozválejte.
  • Rozdělte na 3 stejné proužky, podélně.
  • Doprostřed každého pruhu těsta položte asi 120 g vypeckovaných třešní.
  • Těsto přeložte, nechte okraj volný a potřete ho rozšlehaným vejcem, abyste ho mohly uzavřít.
  • Vznikne vám tedy taková dlouhá tenká rolka.
  • Zaštípněte konce a opakujte se zbývajícími 2 proužky těsta.
  • Takto připravené rolky srolujte v připravené formě do spirály.
  • Takto opakujte i s druhým těstem a druhou formou.
  • Vrchy potřete rozšlehaným vejcem.
  • Pečte asi 30 minut dozlatova.
  • Dejte stranou a nechte vychladnout.

Příprava krému:

  • Snižte teplotu trouby na 150°C.
  • Do žáruvzdorné mísy přidejte bílou čokoládu a nechte ji rozpustit nad vodní lázní.
  • Rozetřete čokoládu na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte 10-13 minut dozlatova.
  • Nechte vychladnout a rozdrobte na kousky.
  • Do žáruvzdorné mísy přidejte zkaramelizované kousky bílé čokolády a 80 ml smetany ke šlehání a rozpusťte nad vodní lázní.
  • Propasírujte, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky.
  • Nechte mírně vychladnout.
  • Ve velké misce promíchejte sýr do hladka.
  • Přidejte moučkový cukr a promíchejte.
  • Přidejte rozpuštěnou čokoládu.
  • V jiné misce šlehejte vychlazenou smetanu ke šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  • Jemně zapracujte do čokoládovo-sýrové směsi.

Příprava dortu:

  • Přidejte trochu vzniklého krému na servírovací talíř a položte na něj první korpus z listového těsta a třešní.
  • Rozetřete na něj o něco méně než polovinu krému.
  • Přidejte druhou vrstvu listového těsta.
  • Zbylý krém rozetřete na vrch a boky dortu.
  • Uhlaďte horní část a okraje.
  • Dejte do lednice alespoň na 1 hodinu nebo i přes noc.
  • Čokoládu a smetanu dejte do žáruvzdorné mísy a položte na hrnec s vroucí vodou.
  • Nechte na mírném ohni rozpustit.
  • Lžící nanášejte kapky čokolády tak, aby stékaly kolem okrajů.
  • Horní okraje dortu potřete zbylou čokoládovou polevou a dejte alespoň na 30 minut do lednice.
  • Spodní část dortu ozdobte nasekanou čokoládou.
  • Vrch ozdobte čerstvými třešněmi a čokoládovými hoblinkami.
  • Užijte si to!
Dort z listového těsta plněného třešněmi s luxusní polevou z karamelizované bílé čokolády a smetanového sýra, ozdobený čokoládovou ganache a čerstvými třešněmi.
www.homecookingadventure.com

Pokud hledáte tipy na lahodné letní osvěžení, máme pro vás vyzkoušené recepty na luxusní domácí zmrzlinu, po které se budete olizovat až za ušima. Inspirujte se!

Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.