Lahodný moučník z podmáslí, provoněný mandlemi a vanilkou, posypaný sladkými tmavými třešněmi a završený máslovou drobenkou, ocení celá vaše rodina a už nikdy nebude chtít žádný jiný!
Ingredience:
Na drobenku:
- 2/3 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/8 lžičky soli
- 1/4 šálku másla, rozpuštěného
- 1/8 lžičky mandlového extraktu
Na koláč:
- 2,5 šálků hladké mouky
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 10 lžic másla, pokojové teploty
- 1,25 šálků cukru
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 1 šálek nízkotučného podmáslí, pokojové teploty
- 1 lžička mandlového extraktu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 700 g čerstvých třešní, vypeckovaných
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C a vymažte a mouku vysypte 25 cm dortovou formu.
- Na drobenku smíchejte mouku, cukr, skořici a sůl v malé misce, přidejte rozpuštěné máslo a mandlový extrakt a vidličkou směs promíchejte, až vznikne drobenka.
- Dejte do mrazáku, dokud ji nebudete potřebovat.
- Na koláč smíchejte ve střední míse mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Ve velké misce mixéru šlehejte máslo a cukr na střední rychlost, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Snižte rychlost na minimum a přidávejte po jednom vejce.
- Smíchejte podmáslí s extrakty v malé misce.
- Do směsi másla a cukru přidávejte na střídačku ve 3 dávkách podmáslí a moučnou směs (počínaje a konče směsí mouky), dokud není vše zapracováno.
- Těsto naškrábejte do připravené formy a uhlaďte stěrkou.
- Ostře klepněte na formu, abyste odstranili vzduchové bubliny, a zalijte rovnoměrnou vrstvu třešní, mírně je zatlačte do těsta.
- Posypte drobenkou a pečte 75 až 78 minut, dokud okraje nezezlátnou a párátko vložené doprostřed nevyjde čisté nebo s několika drobky.
- Před vyjmutím z formy přendejte na mřížku a nechte 15 minut vychladnout.
- Před podáváním nechte úplně vychladnout.
Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na jahodové řezy, na kterých si všichni pochutnají!