Třešňový drobenkový koláč

Třešňový drobenkový koláč
Příprava: 30 minut Vaření: 80 minut Počet porcí: 12

Lahodný moučník z podmáslí, provoněný mandlemi a vanilkou, posypaný sladkými tmavými třešněmi a završený máslovou drobenkou, ocení celá vaše rodina a už nikdy nebude chtít žádný jiný!

Ingredience:

Na drobenku:

  • 2/3 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/8 lžičky soli
  • 1/4 šálku másla, rozpuštěného
  • 1/8 lžičky mandlového extraktu

Na koláč:

  • 2,5 šálků hladké mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 10 lžic másla, pokojové teploty
  • 1,25 šálků cukru
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 šálek nízkotučného podmáslí, pokojové teploty
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 700 g čerstvých třešní, vypeckovaných

Postup       

  1. Předehřejte troubu na 175°C a vymažte a mouku vysypte 25 cm dortovou formu.
  2. Na drobenku smíchejte mouku, cukr, skořici a sůl v malé misce, přidejte rozpuštěné máslo a mandlový extrakt a vidličkou směs promíchejte, až vznikne drobenka.
  3. Dejte do mrazáku, dokud ji nebudete potřebovat.
  4. Na koláč smíchejte ve střední míse mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
  5. Ve velké misce mixéru šlehejte máslo a cukr na střední rychlost, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  6. Snižte rychlost na minimum a přidávejte po jednom vejce.
  7. Smíchejte podmáslí s extrakty v malé misce.
  8. Do směsi másla a cukru přidávejte na střídačku ve 3 dávkách podmáslí a moučnou směs (počínaje a konče směsí mouky), dokud není vše zapracováno.
  9. Těsto naškrábejte do připravené formy a uhlaďte stěrkou.
  10. Ostře klepněte na formu, abyste odstranili vzduchové bubliny, a zalijte rovnoměrnou vrstvu třešní, mírně je zatlačte do těsta.
  11. Posypte drobenkou a pečte 75 až 78 minut, dokud okraje nezezlátnou a párátko vložené doprostřed nevyjde čisté nebo s několika drobky.
  12. Před vyjmutím z formy  přendejte na mřížku a nechte 15 minut vychladnout.
  13. Před podáváním nechte úplně vychladnout.
www.tutti-dolci.com

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na jahodové řezy, na kterých si všichni pochutnají!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.