Třešňový koláč s drobenkou

Třešňový koláč s drobenkou
Příprava: 20 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 12

Koláč s třešněmi a s drobenkou je kyselý, sladký a je dokonalou kombinací křehkého těsta a jemné náplně. Drobenka mu dodává lahodnou, máslovou křupavost.

Co budeme potřebovat

Na koláč

  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 150 g krystalového cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • 1 listové těsto

Na drobenku

  • 6 lžic másla
  • 60 g hnědého cukru
  • 90 g hrubé mouky
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička mleté skořice

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Pokud jsou vaše třešně zmrzlé, ujistěte se, že je zcela rozmrazíte a zbavíte většiny tekutiny.
  • Přidejte třešně, cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu do středního hrnce.
  • Vařte na mírnou teplotu za občasného míchání, dokud se kukuřičný škrob a cukr nerozpustí a směs nezhoustne.
  • Sundejte z plotny, vmíchejte vanilkový a mandlový extrakt a odstavte.
  • Vyválejte listové těsto.
  • Vložte těsto do koláčové formy a zamačkejte ho do formy.
  • Připravte si drobenku. Rozpusťte máslo. Do rozpuštěného másla vmícháme hnědý cukr, mouku, vanilkový extrakt a skořici. Míchejte, dokud se nevytvoří měkké drobky.
  • Nalijte třešňovou náplň do připravené krusty.
  • Navrch nasypte drobenku.
  • Pečte, dokud drobenka nezhnědne a náplň nebude bublat, 50 až 60 minut.
  • Během pečení koláč kontrolujte, a pokud povrch příliš zhnědne, přikryjte ho alobalem na zbývající dobu pečení.
  • Třešňová koláč necháme 15 minut vychladnout.
  • Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Koláčová forma plná lahodného koláče z třešní, dozlatova upečený.
Zdroj: kristineskitchenblog.com

Upekli jste snad všechno možné a přesto vám zůstala hromada třešní?
Inspirujte se našimi recepty a zavařte je!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.