Koláč s třešněmi a s drobenkou je kyselý, sladký a je dokonalou kombinací křehkého těsta a jemné náplně. Drobenka mu dodává lahodnou, máslovou křupavost.
Co budeme potřebovat
Na koláč
- 1 kg vypeckovaných třešní
- 150 g krystalového cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 1 listové těsto
Na drobenku
- 6 lžic másla
- 60 g hnědého cukru
- 90 g hrubé mouky
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička mleté skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Pokud jsou vaše třešně zmrzlé, ujistěte se, že je zcela rozmrazíte a zbavíte většiny tekutiny.
- Přidejte třešně, cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu do středního hrnce.
- Vařte na mírnou teplotu za občasného míchání, dokud se kukuřičný škrob a cukr nerozpustí a směs nezhoustne.
- Sundejte z plotny, vmíchejte vanilkový a mandlový extrakt a odstavte.
- Vyválejte listové těsto.
- Vložte těsto do koláčové formy a zamačkejte ho do formy.
- Připravte si drobenku. Rozpusťte máslo. Do rozpuštěného másla vmícháme hnědý cukr, mouku, vanilkový extrakt a skořici. Míchejte, dokud se nevytvoří měkké drobky.
- Nalijte třešňovou náplň do připravené krusty.
- Navrch nasypte drobenku.
- Pečte, dokud drobenka nezhnědne a náplň nebude bublat, 50 až 60 minut.
- Během pečení koláč kontrolujte, a pokud povrch příliš zhnědne, přikryjte ho alobalem na zbývající dobu pečení.
- Třešňová koláč necháme 15 minut vychladnout.
- Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Upekli jste snad všechno možné a přesto vám zůstala hromada třešní?
Inspirujte se našimi recepty a zavařte je!