Mexické trhané hovězí maso s bohatou a hustou omáčkou je delikátní. A nejlépe chutná v tacos. Tak neváhejte a pusťte se do toho!
Ingredience
- 1 polévková lžíce papriky
- 1 polévková lžíce sušeného oregana
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého pepře
- 1,5 kg hovězího krku nebo kližky
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
- 5 stroužků česneku, lisovaných
- 1 větší cibule, nakrájená na kostičky
- 185 ml pomerančového džusu
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 400 g drcených rajčat
- 500 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
- 125 ml vody
- sůl, pepř
- tacos placky
Postup
- V malé misce smíchejte koření – papriku, oregano, česnekový a cibulový prášek, koriandr, sůl, pepř a maso jím posypte a obalte ze všech stran.
- Ve velkém hrnci na pečení rozpalte olej.
- Přidejte hovězí maso (v případě potřeby jej pokrájejte na menší kousky) a dobře opečte ze všech stran. Poté vyjměte na talíř.
- Do hrnce přidejte trochu oleje a nechte opět rozpálit.
- Přidejte cibuli a česnek a opékejte 3 minuty.
- Přilijte pomerančový džus a limetkovou šťávu a pořádně smíchejte.
- Přidejte rajčata, vývar, vodu a zbývající směs koření. Vše důkladně promíchejte.
- Odložené maso vraťte zpátky do hrnce.
- Hrnec přiklopte, přiveďte obsah k varu. Když se vaří, stáhněte teplotu na nižší.
- Vařte přibližně 2 hodiny, poté sejměte víko a vařte dalších 30 minut, dokud nebude hovězí maso dostatečně jemné na roztrhání.
- Maso vyjměte z hrnce a roztrhejte vidličkou na malé kousky.
- Omáčku nechte 10 až 15 minut povařit a necháme ji zhoustnout.
- Vypnete sporák a necháte omáčku zchladnout. Dochuťte ji solí a pepřem.
- Směs v hrnci následně rozmixujete tyčovým mixérem do hladka.
- Natrhané maso vhodí zpět do omáčky a promícháte.
- Podávejte s malými tortillami a zeleninou či sýrem.