Slepujete linecké pečivo pouze jedním druhem marmelády? Zbytečně se ochuzujete o rozmanité chutě i barvy! Inspirujte se naším receptem!
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 2/3 šálku másla
- 2/3 šálku cukru
- 1 vejce
- 3/4 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- kůra z 1 citronu
- různé druhy marmelády, například rybízová, malinová, meruňková či pomerančová
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- V míse smíchejte prosetou hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici.
- Pomocí mixéru vyšlehejte máslo s cukrem.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt.
- Postupně do směsi másla vmíchejte moučnou směs a důkladně míchejte, dokud se těsto nespojí.
- Vzniklé těsto rozdělte na polovinu a obě části zabalte do potravinové fólie.
- Následně je uložte alespoň na 2 hodiny do ledničky.
- Předehřejte troubu na 180°C a vyložte plechy pečicím papírem.
- Těsto rozválejte válečkem na tloušťku přibližně 3 milimetrů.
- Vykrajovátky vykrájejte rozmanité tvary cukroví.
- Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta, použijte vykrajovátka s ozdobnými středy na vrchní část lineckého cukroví.
- Plechy s lineckým cukrovím pečte v předehřáté troubě asi 7-8 minut dozlatova.
- Po vychladnutí linecké slepte pomocí rozmanitých druhů marmelády.
- Nakonec toto vánoční cukroví s marmeládou posypejte malým množstvím moučkového cukru.
Recepty na linecké cukroví se v rodinách často dědí z generace na generaci. Podívejte se, jak se dá upéct možná trochu jinak.