Řekli byste někdy, že kombinací vajec a jogurtu může vzniknout zdravá pochoutka, kterou si zamiluje každý, kdo ji ochutná?
Ingredience
- 1 vejce
- 2 PL řeckého jogurtu
- 1 PL másla
- 1 PL octa
- 1/2 PL olivového oleje
- 1/4 stroužku prolisovaného česneku
- 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 čajová lžička papriky
- čerstvé bylinky, například petrželka, kopr, máta,
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Do misky dejte bílý řecký jogurt o pokojové teplotě.
- Ochuťte ho prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
- Dejte vařit hrnec s vodou a octem.
- V mezidobě opatrně vejce rozklepněte a přeceďte přes cedník umístěným nad miskou nebo hrnkem, abyste důkladně odstranili veškerý tekutý bílek.
- Žloutek s hustou částí bílku nalijte do malého hrnečku a přelijte citronovou šťávou, díky které vejce ztuhne natolik, aby si při vaření udrželo tvar.
- Opatrně vložte vejce do horké vody těsně pod bodem varu.
- Vařte po dobu přibližně 3 minut.
- V mezidobě v jiném hrnci rozpusťte máslo s olejem, přidejte papriku a dobře promíchejte.
- Vejce opatrně vyjměte pomocí děrované lžíce, vložte do misky s jogurtem a ozdobte nasekanými bylinkami.
- Na závěr turecké vejce přelijte směsí másla, oleje a papriky.
