Domácí budapešťská pomazánka chutná nejlépe, zvlášť, když si najdeme tu správnou recepturu. Tahle lahůdka je populární zejména v Maďarsku, ale své fanoušky si získala i v dalších kuchyních.
Ingredience:
- 250 g tvarohu z ovčího mléka
- 1 menší žlutá cibule
- 125 g čerstvého nesoleného másla
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 polévková lžíce zakysané smetany
- Špetka bílého pepře
- Sůl podle chuti
Postup:
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a dáme do misky.
- Přidáme změklé máslo s tvarohem a důkladně rozmícháme.
- Přisypeme sladkou papriku, mletý kmín, pepř i sůl, a nakonec zakysanou smetanu.
- Vše zamícháme, aby vznikla hladká směs.
- Misku přikryjeme a dáme do lednice aspoň na 4 hodiny, aby se všechny suroviny promísily.
- Pomazánka je skvělá na chléb či čerstvé pečivo. Ozdobit můžeme jarní cibulkou či rajčaty.
Tip: Pokud chceme připravit zajímavé pohoštění například pro přátele, odřízneme vrchní část rajčete se stopkou, vydlabeme vnitřek lžičkou a rajčata naplníme touto pomazánkou.