Tentokrát není jablko uvnitř lívancového těsta, ale stéká jako sirup po jeho povrchu. Toping ovoněný skořicí a muškátovým oříškem, je ideální pro snídani v sychravém podzimním ránu.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 500 g tvarohu
- 4 vejce
- 220 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 2 polévkové lžíce medu nebo javorového sirupu
- špetku soli
- máslo nebo olej na smažení
Na jablečný toping
- 750 g jablek
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2 polévkové lžíce cukru krystal
- med
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička muškátového oříšku
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 ml vody
Postup
- Ve velké míse si smícháme společně všechny ingredience na těsto.
- Těsto dáme stranou a necháme odpočinout.
- Na pánvi si rozpustíme máslo.
- Plotnu s pánví rozehřejeme na střední teplotu a poté opékáme lívanečky z obou stran.
- Na jablečnou omáčku oloupeme jablka a zbavíme je jadřinců.
- Jablka nakrájíme na středně velké kousky.
- Zakapeme je citronovou šťávou.
- V hrnci smícháme vodu, koření, cukr, sůl, med a jablka.
- Směs přivedeme k varu.
- Jakmile se začne směs vařit, přikryjeme hrnec pokličkou a pokračujeme ve vaření na střední teplotu asi 10 minut.
- Když je omáčka provařená, sundáme jí z plotny a tyčovým mixérem jí rozmixujeme, podle našich preferencí.
- Do omáčky přidáme vanilku a promícháme.