Výborný, nefalšovaný dort ze smetanového sýra, který je doplněn o skvěle dochucenou malinovou omáčku. Tento recept vyžaduje trochu více kuchařské zručnosti, ale výsledný produkt si zamilujete.
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 230 g rozdrcených grahamových krekrů
- 2 lžíce cukru
- Špetka soli
- 60 g másla (rozpuštěného)
Na náplň
- 900 g smetanového sýra
- 270 g cukru
- Špetka soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 4 vejce
- 160 ml zakysané smetany
- 160 ml smetany na šlehání
Na polevu
- 475 ml zakysané smetany
- 35 g moučkového cukru
- lžička vanilkového extraktu
Na omáčku
- 340 g čerstvých malin
- 100 g cukru
- 120 ml vody
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů
- Rozdrcené grahamové sušenky smícháme s cukrem, solí a rozpuštěným máslem
- Na dno dortové formy vtlačíme grahamovou směs
- Směs by měla být rovnoměrně rozprostřená
- Krustu vložíme do trouby a pečeme přibližně 10 minut
- Poté krustu vyndáme a necháme vychladnout
- Když krusta v dortové formě vychladne, formu pevně kolem dokola obalíme alobalem
- Alobal musí být kolem formy pevně omotán, aby se nevytvořily díry, pokud by v obalu byly voda by jimi prosákla a zničila krustu
- Formu obalíme alespoň do tří vrstev
- Na tvarohovou náplň si ve větší míse ušleháme smetanový sýr a cukr
- Směs mixujeme přibližně 4 minuty, dokud nebude hladká a krémová
- Přidáme sůl, vanilku, zakysanou smetanu a vejce, která přidáváme postupně a dál mixujeme
- Přidáme smetanu ke šlehání a pokračujeme v míchání
- Do většího plechu umístíme zabalenou dortovou formu a připravíme si 2 litry horké vody
- Vytvořenou krémovou náplň nalijeme na krustu z grahamových sušenek
- Dort vložíme do trouby na nejnižší rošt
- Když je plech v troubě, začneme do něj pomalu vlévat horkou vodu, dokud nedosahuje poloviny výšky plechu
- Tvarohový dort pečeme v troubě na 160 stupňů přibližně hodinu a půl
- Poté troubu vypneme, dvířka otevřeme a koláč v ní necháme vychladnout
- Dort tam necháme chladnout další hodinu, abychom zabránili popraskání jeho povrchu
- Na polevu si dáme zakysanou smetanu do vetší misky, přidáme cukr a vanilku
- Vše smícháme dohromady a do hladka
- Na malinovou omáčku si dáme maliny do hrnce
- Přidáme cukr, vodu a zahříváme na střední teplotě přibližně 5 minut, dokud omáčka nezačne houstnout, poté sundáme z plotny
- Maliny poté rozmačkáme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem
- Kousky tvarohového podáváme polité polevou ze zakysané smetany a pokapané malinovou omáčkou
Pokud chcete dort chladit v lednici. Přikryjte ho alobalem, aby se alobal nedotýkal vršku dortu a v lednici chlaďte minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc.