Jednoduchý drobenkový dort s tvarohovou náplní, povidly, mákem a pocukrovanými švestkami zvládnete připravit téměř kdykoliv a navíc si všichni pochutnají!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 300 g másla, změklého
- 125 g cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 2 špetky soli
- 2 žloutky
- 400 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
Na náplň:
- 3 lžíce povidel
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 150 g krémového tvarohu
- 150 g cukru
- 80 g máku
- 2 vejce
- 2 bílky
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 bio citronu
- 50 g kukuřičného škrobu
- 1 špetka soli
Na topping:
- 350 g švestek, nakrájených na čtvrtky
- 1 lžíce cukru
Postup
- Máslo dejte do mísy a vmíchejte cukr, vanilkový cukr a sůl.
- Vmíchejte žloutky a pokračujte v míchání, dokud směs nezíská světlejší barvu.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva a citronovou kůru, přidejte ke žloutkové směsi, přikryjte a dejte chladit na cca 1 hodinu.
- Jednu čtvrtinu těsta si nechte v lednici na drobenku.
- Polovinu zbylého těsta rozválejte na připravený základ dortové pružinové formy a uzavřete rám formy.
- Ze zbytku těsta vytvarujte váleček (cca 60 cm dlouhý), položte ho kolem vnitřního okraje formy, jemně přitlačte a vytáhněte ho cca 4 cm nahoru.
- Základnu pevně propíchejte vidličkou a dejte na cca 15 minut do lednice.
- Potřete základ povidly.
- Tvarohy smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi na náplň a rozetřete na povidla.
- Švestky smíchejte s cukrem a navrstvěte je na tvarohovou náplň.
- Rukama rozdrobte odložené vychladlé těsto a posypte jím švestky.
- Pečte cca 1 a ¼ hodiny ve spodní polovině trouby předehřáté na 180°C.
- Vyjměte, nechte trochu vychladnout, vyndejte dort z formy, přendejte na chladící mřížku, nechte vychladnout a nakonec poprašte moučkovým cukrem.
- Dobrou chuť!