Tvarohový dort se švestkami, mákem a drobenkou

Tvarohový dort se švestkami, mákem a drobenkou

Jednoduchý drobenkový dort s tvarohovou náplní, povidly, mákem a pocukrovanými švestkami zvládnete připravit téměř kdykoliv a navíc si všichni pochutnají!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 300 g másla, změklého
  • 125 g cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 2 špetky soli
  • 2 žloutky
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu

Na náplň:

  • 3 lžíce povidel
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 150 g krémového tvarohu
  • 150 g cukru
  • 80 g máku
  • 2 vejce
  • 2 bílky
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 bio citronu
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 1 špetka soli

Na topping:

  • 350 g švestek, nakrájených na čtvrtky
  • 1 lžíce cukru

Postup

  • Máslo dejte do mísy a vmíchejte cukr, vanilkový cukr a sůl.
  • Vmíchejte žloutky a pokračujte v míchání, dokud směs nezíská světlejší barvu.
  • Smíchejte mouku, prášek do pečiva a citronovou kůru, přidejte ke žloutkové směsi, přikryjte a dejte chladit na cca 1 hodinu.
  • Jednu čtvrtinu těsta si nechte v lednici na drobenku.
  • Polovinu zbylého těsta rozválejte na připravený základ dortové pružinové formy a uzavřete rám formy.
  • Ze zbytku těsta vytvarujte váleček (cca 60 cm dlouhý), položte ho kolem vnitřního okraje formy, jemně přitlačte a vytáhněte ho cca 4 cm nahoru.
  • Základnu pevně propíchejte vidličkou a dejte na cca 15 minut do lednice.
  • Potřete základ povidly.
  • Tvarohy smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi na náplň a rozetřete na povidla.
  • Švestky smíchejte s cukrem a navrstvěte je na tvarohovou náplň.
  • Rukama rozdrobte odložené vychladlé těsto a posypte jím švestky.
  • Pečte cca 1 a ¼ hodiny ve spodní polovině trouby předehřáté na 180°C.
  • Vyjměte, nechte trochu vychladnout, vyndejte dort z formy, přendejte na chladící mřížku, nechte vychladnout a nakonec poprašte moučkovým cukrem.
  • Dobrou chuť!
Drobenkový dort s tvarohovou náplní, povidly, mákem a pocukrovanými švestkami.
www.fooby.ch

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.