Smetanový koláč s dýní

Smetanový koláč s dýní
Příprava: 20 minut Vaření: 105 minut Počet porcí: 12

Faktem je, že tento typ moučníku připravujeme nejčastěji na podzim, kdy je jejich období. To ovšem neznamená, že si nemůžeme tento lahodný cheesecake vyrobit v kteroukoliv roční dobu. Má senzační strukturu, vynikající chuť a krásně provoní celou kuchyň.

Ingredience:

Korpus:

  • 250 g grahamových sušenek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla

Náplň:

  • 250 g smetanového sýru typu lučina/žervé (může být i tvaroh v kostce)
  • 250 g třtinového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 – 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky mletého hřebíčku
  • 500 g dýňového kompotu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku zakysané smetany

Postup:

  • Předehřejeme troubu na 180 stupňů a dortovou formu postříkáme sprejem na pečení.
  • Sušenky rozlámeme do mísy, přidáme třtinový cukr, máslo a rukou zpracujeme, až jsou vlhké.
  • Dáme do formy, rozprostřeme na dno a dáme do trouby na 9 minut.
  • Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a snížíme teplotu na 170°C.
  • Do větší mísy dáme sýr, cukr, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček a vše rozmixujeme na hladkou směs.
  • Scedíme dýni a přidáme k sýru.
  • Nakonec vmícháme zakysanou smetanu s vanilkovým extraktem.
  • Vše důkladně rozmixujeme do hladka.
  • Dortovou formu obalíme alobalem, aby byla utěsněná, a vlijeme do ní dýňovou směs na předpečený korpus z grahamových sušenek, uhladíme a vložíme do vysokého pekáče s vroucí vodou.
  • Pekáč dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 1 hodinu a 35 minut.
  • Poté vypneme troubu, pootevřeme ji a koláč necháme v troubě ještě 1 hodinu odpočívat.
  • Po uplynutí této doby vyjmeme pekáč z trouby a počkáme, až úplně vychladne. Vychladlou buchtu uložíme na 8 hodin do lednice.

Tip: Podáváme s oblíbenou polevou, jako je například karamelová, čokoládová, pomerančová nebo jen tak se šlehačkou či zmrzlinou.

Dýňový moučník s tvarohem.
Zdroj: https://www.cookingclassy.com

Tip: Pokud si připravíme polevu ze smetanového sýra, povýšíme tuhle obyčejnou buchtu na mnohem vyšší level.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.