Tento tvarohový koláč vypadá úžasně, ale až ochutnáte jeho kousek, zamilujete si ho. A pokud vás sladká varianta netáhne, vyzkoušejte recepty na úžasné tvarohové pomazánky.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 110 gramů hladké mouky
- špetka soli
- 60 gramů změklého másla
- 1 žloutek
- 25 gramů krupicového cukru
- 1 čajová lžička vody
- kulatá forma na pečení o průměru 22 centimetrů
Náplň:
- 110 gramů měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 50 gramů moučkového cukru
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- 3 polévkové lžíce vysokoprocentní smetany
Postup přípravy:
- V míse smíchejte prosátou mouku a sůl.
- Vytvořte důlek a přidejte máslo, žloutek, cukr a vodu a pomalu ingredience pomocí vidličky smíchejte.
- Nakonec těsto spojíte a nechte čtvrt hodiny odpočinout.
- Odpočaté těsto rozválejte do kulatého tvaru, poté jej přeneste do vymazané kulaté formy – okraje by měly být alespoň 1,5 centimetru vysoké.
- Aby se vám těsto při pečení nenafouklo, položte na něj kus pečícího papíru a na něj nasypte například fazole nebo cizrnu.
- Formu s těstem vložte do trouby a pečte při teplotě 200 stupňů asi 15 minut.
- Pečící papír se zátěží oddělejte a teplotu snižte na 170 stupňů.
- V míse smíchejte tvaroh, žloutek, cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru, šťávu a smetanu.
- Směs nalijte na předpečený koláč.
- Zbylý bílek vyšlehejte do tuhého sněhu, který opatrně naneste jako poslední vrstvu na koláč a poklaďte švestkami.
- Formu vložte do trouby a pečte dalších 40-45 minut – tvarohový koláč je potřeba hlídat, aby se sníh na povrchu nepřipálil.