Tvarohový moučník s jablky

Tvarohový moučník s jablky

Pokud jde o tuto buchtu z oleje, tak po jejím upečení budeme mít pocit, že jsou snad Vánoce. Naši domácnost totiž provoní nejen vůně sladkých jablíček, ale také skořice, hřebíček a zázvor. Každé jednotlivé sousto se bude na jazyku přímo rozplývat a přitom nám to ani nedá tolik práce.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/3 hrnku kokosového oleje
  • 2 lžíce melasy
  • 2 velká vejce
  • 1/2 hrnku měkkého tvarohu
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • 1 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1 středně velké jablko nakrájené na menší kostky
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů

Drobenka:

  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 lžíce změklého neslaného másla

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 175 stupňů a vymažeme si máslem i vysypeme moukou jakoukoliv formu, co máme po ruce.
  • V jedné misce smícháme všechny suché ingredience vyjma cukru, tedy mouku, kypřící prášek do pečiva, hřebíček, skořici, zázvor a sůl.
  • Do druhé misky dáme cukr s kokosovým olejem a jemně vařečkou našleháme. Přidáme melasu a zamícháme.
  • Po jednom přidáváme vejce a každé vždy důkladně zašleháme. Pomocí vidličky rozmícháme tvaroh s mlékem a rovněž přimícháme.
  • Nakonec přilijeme citronovou šťávu, vmícháme citronovou kůru a šleháme do hladké hmoty.
  • Po částech přisypeme suché ingredience a poté asi 1 minutu mícháme. Nakonec přihodíme nakrájené jablko a naposledy zamícháme.
  • Těsto přendáme do připravené formy a zasype me drobenkou, kterou vyrobíme tak, že v malé misce budeme ingredience míchat tak dlouho, dokud se neutvoří malé kuličky.
  • Buchtu posypeme hotovou drobenkou a vložíme do předehřáté trouby na 40 minut. Zkontrolujeme špejlí, zda je buchta propečená a poté vyjmeme z trouby a necháme i s formou 15 minut odpočívat.
  • Dort vyklopíme, necháme vychladnout a můžeme servírovat.

Tip: Na ozdobení se hodí ochucená či klasická šlehačka, případně kopeček zmrzliny třeba s čokoládovým toppingem.

Jablečný dort z oleje s tvarohem a směsí koření.
Zdroj: https://gooddinnermom.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.