Tvarohový moučník z brambor a salámu

Tvarohový moučník z brambor a salámu

Jak se v nějakém receptu objeví brambory, je to vždy záruka jistoty, že bude pokrm skvělý. Což platí i u tohoto slaného dortu. Bramborám zde sekunduje čerstvá ricotta, strouhaný parmazán a sladký italský salám.

Ingredience:

  • 1 1/2 kg zlatých brambor typu Yukon Gold
  • 125 g neslaného čerstvého másla
  • 1 hrnek strouhanky opečené na pánvi do zlatohněda
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 1/4 hrnku čerstvé ricotty
  • 1 hrnek čerstvě strouhaného Parmezánu
  • 300 g sladkého italského salámu
  • 1 svazek nasekané čerstvé petrželky
  • 150 g strouhaného sýra Asiago
  • Sůl podle chuti

Postup:

  • Brambory ve slupce dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  • Vaříme, až dokud nebudou úplně měkké.
  • Mezitím si vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme 1/4 hrnku opražené strouhanky.
  • Troubu si předehřejeme na 200°C a odstavíme brambory z plotny.
  • Slijeme z nich vodu a ihned je oloupeme.
  • Pomocí lisu na brambory je prolisujeme do mísy.
  • Do středně velké mísy rozklepneme vejce, přidáme mléko, ricottu a promícháme.
  • Dokud jsou brambory ještě teplé, vmícháme do nic pomocí gumové špachtle sýr Parmezán.
  • Potom přidáme nakrájený salám, petržel a pečlivě promícháme.
  • Jemně vmícháme vaječnou směs, aby se všechny suroviny spojily.
  • Kdo chce, může ještě přisolit, ale většinou to díky sýrům ani není potřeba.
  • Polovinu bramborové směsi dáme do formy, rovnoměrně rozprostřeme a vyhladíme.
  • Povrch posypeme strouhaným sýrem Asiago.
  • Na ten dáme druhou polovinu směsi a uhladíme.
  • Posypeme zbývající opraženou strouhankou a poklademe kousky másla.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut.
  • Správně upečený dort musí mít zlatohnědý povrch.
  • Po upečení vyjmeme z trouby a necháme 20 minut odpočívat.
  • Poté vyklopíme z formy a můžeme servírovat nakrájené na kousky.
Bramborový koláč s ricottou a salámem.
Zdroj: https://www.splendidtable.org

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.