Jak se v nějakém receptu objeví brambory, je to vždy záruka jistoty, že bude pokrm skvělý. Což platí i u tohoto slaného dortu. Bramborám zde sekunduje čerstvá ricotta, strouhaný parmazán a sladký italský salám.
Ingredience:
- 1 1/2 kg zlatých brambor typu Yukon Gold
- 125 g neslaného čerstvého másla
- 1 hrnek strouhanky opečené na pánvi do zlatohněda
- 4 vejce
- 1/2 hrnku plnotučného mléka
- 1/4 hrnku čerstvé ricotty
- 1 hrnek čerstvě strouhaného Parmezánu
- 300 g sladkého italského salámu
- 1 svazek nasekané čerstvé petrželky
- 150 g strouhaného sýra Asiago
- Sůl podle chuti
Postup:
- Brambory ve slupce dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
- Vaříme, až dokud nebudou úplně měkké.
- Mezitím si vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme 1/4 hrnku opražené strouhanky.
- Troubu si předehřejeme na 200°C a odstavíme brambory z plotny.
- Slijeme z nich vodu a ihned je oloupeme.
- Pomocí lisu na brambory je prolisujeme do mísy.
- Do středně velké mísy rozklepneme vejce, přidáme mléko, ricottu a promícháme.
- Dokud jsou brambory ještě teplé, vmícháme do nic pomocí gumové špachtle sýr Parmezán.
- Potom přidáme nakrájený salám, petržel a pečlivě promícháme.
- Jemně vmícháme vaječnou směs, aby se všechny suroviny spojily.
- Kdo chce, může ještě přisolit, ale většinou to díky sýrům ani není potřeba.
- Polovinu bramborové směsi dáme do formy, rovnoměrně rozprostřeme a vyhladíme.
- Povrch posypeme strouhaným sýrem Asiago.
- Na ten dáme druhou polovinu směsi a uhladíme.
- Posypeme zbývající opraženou strouhankou a poklademe kousky másla.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut.
- Správně upečený dort musí mít zlatohnědý povrch.
- Po upečení vyjmeme z trouby a necháme 20 minut odpočívat.
- Poté vyklopíme z formy a můžeme servírovat nakrájené na kousky.