Krémová tradiční řecká omáčka se zakysanou smetanou používá jen jednoduché ingredience a kombinace, jako je řecký jogurt, zakysaná smetana a čerstvá citronová šťáva.
Co budeme potřebovat
- Velká okurka (oloupaná a nastrouhaná)
- 120 ml řeckého jogurtu
- 120 ml zakysané smetany
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce citrónové šťávy (čerstvě vymačkané)
- 2 stroužky česneku
- 30 g kopru (čerstvý, jemně nasekaný)
Postup
- Okurku oloupeme, abychom odstranili většinu slupky
- Rozřízneme a pomocí lžíce odstraníme semínka
- Okurku nastrouháme pomocí struhadla s velkými otvory
- Přebytečnou vlhkost z okurky odstraníme tak, že ji vymačkáme zabalenou v kuchyňské utěrce nebo jí vymačkáme ručně
- V malé misce smícháme jogurt, zakysanou smetanu, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a kopr
- Přidáme okurku a promícháme
- Tzatziki podáváme s čerstvou zeleninou nebo pita chlebem.
Jehněčí souvlaki
1 kg jehněčí kýty nebo plece (nakrájené na kostičky)
80 ml olivového oleje
2 stroužky česneku (prolisovaný)
Šťáva z 1 citronu
2 červené cibule (nakrájené nahrubo)
Lžička sušeného řeckého oregana
Lžička sušeného tymiánu
½ lžičky uzené sladké papriky
½ lžičky kmínu
Sůl a čerstvě mletý pepř
Připravte si marinádu na jehněčí souvlaki. Do velké mísy přidáme olivový olej, česnek, citronovou šťávu, bylinky a koření a dochutíme čerstvě mletým pepřem – zatím nesolíme.
Všechny ingredience promícháme, aby se spojily. Přidáme maso a nakrájenou cibuli a znovu promícháme, aby se maso obalilo.
Mísu zakryjeme plastovou fólií a vložíme do lednice, kde maso necháme marinovat alespoň 4 hodiny. Poté maso napícháme na špejle.
Rozpálíme gril, troubu v režimu grilu nebo pánev a maso pečeme asi 10–15 minut, dokud nebude dostatečně propečený, ale přesto šťavnatý.