Tzatziki se zakysanou smetanou

Tzatziki se zakysanou smetanou

Krémová tradiční řecká omáčka se zakysanou smetanou používá jen jednoduché ingredience a kombinace, jako je řecký jogurt, zakysaná smetana a čerstvá citronová šťáva.

Co budeme potřebovat

  1. Velká okurka (oloupaná a nastrouhaná)
  2. 120 ml řeckého jogurtu
  3. 120 ml zakysané smetany
  4. 3 polévkové lžíce olivového oleje
  5. 3 polévkové lžíce citrónové šťávy (čerstvě vymačkané)
  6. 2 stroužky česneku
  7. 30 g kopru (čerstvý, jemně nasekaný)

Postup

  1. Okurku oloupeme, abychom odstranili většinu slupky
  2. Rozřízneme a pomocí lžíce odstraníme semínka
  3. Okurku nastrouháme pomocí struhadla s velkými otvory
  4. Přebytečnou vlhkost z okurky odstraníme tak, že ji vymačkáme zabalenou v kuchyňské utěrce nebo jí vymačkáme ručně
  5. V malé misce smícháme jogurt, zakysanou smetanu, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a kopr
  6. Přidáme okurku a promícháme
  7. Tzatziki podáváme s čerstvou zeleninou nebo pita chlebem.
Skvělý řecký dip ze zakysané smetany jogurtu, okurky a kopru.
Zdroj: cookieandkate.com

Jehněčí souvlaki

1 kg jehněčí kýty nebo plece (nakrájené na kostičky)
80 ml olivového oleje
2 stroužky česneku (prolisovaný)
Šťáva z 1 citronu
2 červené cibule (nakrájené nahrubo)
Lžička sušeného řeckého oregana
Lžička sušeného tymiánu
½ lžičky uzené sladké papriky
½ lžičky kmínu
Sůl a čerstvě mletý pepř

Připravte si marinádu na jehněčí souvlaki. Do velké mísy přidáme olivový olej, česnek, citronovou šťávu, bylinky a koření a dochutíme čerstvě mletým pepřem – zatím nesolíme.

Všechny ingredience promícháme, aby se spojily. Přidáme maso a nakrájenou cibuli a znovu promícháme, aby se maso obalilo.

Mísu zakryjeme plastovou fólií a vložíme do lednice, kde maso necháme marinovat alespoň 4 hodiny. Poté maso napícháme na špejle.

Rozpálíme gril, troubu v režimu grilu nebo pánev a maso pečeme asi 10–15 minut, dokud nebude dostatečně propečený, ale přesto šťavnatý.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.