Nejznámější způsob, jak si uchovat nějaký pokrm, je si ho zavařit pomocí zavařovacího hrnce do sklenic. Pokud takový hrnec máte doma, tak pojďme na to!
Budete potřebovat
- hotové jídlo
- nálev, šťávu (omáčku) nebo převařenou vodu
- zavařovací sklenice a víčka
- zavařovací hrnec s teploměrem
Postup přípravy
- Ze všeho nejdřív si připravte zavařovací sklenice a víčka tak, že je pořádně sterilizujete.
- Na povaze hotového jídla se dále odvíjí celý proces – hotové jídlo vložte do suché a čisté zavařovací sklenice.
- Pokud potřebuje hotové jídlo nálev, vodu nebo šťávu – zalijte ho. (například maso)
- Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou, abyste se zbavili mastnoty.
- Pečlivě uzavřete pomocí víček a vložte sklenice do zavařovacího hrnce.
- Skládejte je tak, aby byly od sebe vzdálené alespoň 1 centimetr.
- Do hrnce dolijte vodu a vařte dle potřeby – většinou kolem 98-100 stupňů 1 hodinu, druhý den čas zkraťte na 45 minut.
- Sklenice nechte vychladnout a poté je skladujte v chladném místě.
Podívejte se také na naše recepty na zavařování salátů aneb je efektivně konzervovat!