Zde vám ukážu, jak vyrobit klasickou Carbonaru, která je krémová, ale nepoužívá smetanu. S několika jednoduchými ingrediencemi je to perfektní týdenní večeře!
Ve většině regionů Itálie znamená tradiční carbonara nulovou smetanu. Je však docela jednoduché vyrobit „krémovou“ carbonaru bez použití smetany. Následuj mě…
Co budeme potřebovat
- 500 g sušených špaget
- 250 g dušené šunky (nakrájené na kostičky)
- 75 g sýru Pecorino (jemně nastrouhané)
- 3 vaječné žloutky
- 2 celá vejce
- Stroužek česneku (oloupaný a rozdrcený nožem)
- Sůl
- Drcený černý pepř
- Olivový olej
Postup
- V míse ušleháme 2 celá vejce a 3 žloutky, dokud není vaječná směs jednotná
- Vmícháme 75 g pecorina a lehce ochutíme černým pepřem
- Směs dáme stranou
- Vložíme špagety do silně osolené vroucí vody a vaříme podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente (trochu tvrdé)
- Ke konci vaření nabereme šálek těstovinové vody, kterou použijeme později
- Do pánve přidáme lžičku olivového oleje a necháme jí na střední teplotě zahřát
- Poté přidáme stroužek jemně prolisovaného česneku a 250 g dušené šunky do pánve na středním teplotu
- Smažíme, dokud šunka nebude hezky opečená
- Odstraníme česnek a vypneme plotnu
- Do pánve přidáme špagety a okamžitě promícháme s opečenou šunkou
- Přidáme kapku těstovinové vody a pokračujeme v míchání, dokud nejsou špagety krásně lesklé
- Nalijeme vaječnou směs na špagety a rychle pokračujte v míchání
- Je důležité pracovat rychle, jinak se vejce začnou vařit
- Pokud začnou špagety osychat, přidáme další kapku těstovinové vody
- Okořeníme a ihned podáváme s extra pecorinem na teplých talířích