Nic není víc než lahodné dušené zelí! Vyzkoušejte tuto ukrajinskou verzi, kterou můžete podávat jako přílohu k drůběži či klobáskám nebo samostatně s dobrým chlebem.
Ingredience
- 1 malá hlávka bílého zelí
- 2 lžíce řepkového oleje
- 2 cibule, nakrájené na silné plátky
- 1 a 1⁄2 lžičky kmínu
- 1 velká červená paprika, nakrájená na silné plátky
- 100 ml čerstvé rajčatové šťávy (nebo použijte šťávu z konzervovaných rajčat)
- 200 g crème fraîche
- 1 polévková lžíce nasekané petrželky
- mořská sůl a černý pepř dle chuti
Postup
- Nakrájejte zelí na 1 cm široké proužky a vložte je do misky.
- Přidejte 1 čajovou lžičku soli a pomocí rukou ji dobře zapracujte.
- Na hluboké pánvi rozpalte olej na středně nízkém plameni.
- Přidejte cibuli a špetku soli, abyste uvolnili šťávu a zabránili spálení.
- Vařte a míchejte tak dlouho, dokud cibule nebude krásně měkká a nezmění svoji barvu na sytě zlatavou.
- Přidejte kapku vody, pokud se vám zdá suchá nebo se začne trochu chytat.
- Nyní přidejte zelí a kmín a snižte teplotu na minimum.
- Zakryjte pokličkou a vařte asi 20 minut, nebo dokud zelí nezačne měknout.
- V případě potřeby přilejte vodu.
- Přidejte červenou papriku a vařte dalších 5 minut.
- Jemně zahřejte rajčatovou šťávu na malé pánvi, poté vmíchejte crème fraîche a přidejte do zelí.
- Ochutnejte směs a ujistěte se, že je dobře kořeněná, jinak bude zelí nevýrazné.
- Zakryjte a duste dalších 30–40 minut, dokud nebude zelí měkké, ale stále se nebude rozpadat.
- Nakonec vmíchejte petrželku a podávejte.