Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč

Boršč je ve východní Evropě známá polévka, která může mít mnoho podob. Tento recept obsahuje červenou řepu, hovězí maso a nadýchané knedlíčky, které se vaří přímo v polévce.

Ingredience

Na hovězí vývar:

  • 1,4 kg hovězího hřbetu
  • 8 šálků vody a další podle potřeby
  • 1 velká cibule, nahrubo nasekaná
  • 1 velká mrkev, nahrubo nasekaná
  • 1 řapík řapíkatého celeru, nahrubo nasekaný

Na polévku:

  • 500 g řepy, ořezané a oloupané
  • 3 velké mrkve, ořezané a oloupané
  • 1/4 velkého zelí, nakrájeného
  • 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • 2 velké cibule nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce cukru
  • sůl a černý pepř dle chuti

Na ukrajinské knedlíčky:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • černý pepř dle chuti

K podávání:

  • zakysaná smetana dle chuti
  • čerstvý kopr dle chuti
  • klínky citrónu dle chuti  

Postup

  1. Připravte si hovězí vývar.
  2. Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte maso a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu a duste asi 30 minut.
  4. Odstraňujte průběžně pěnu, která během vaření vznikne, předejte tak nepříjemnému zakalení.
  5. Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
  6. Duste zakryté 1 hodinu nebo dokud maso neopadne z kosti a podle potřeby přidejte vodu.
  7. Přeneste hovězí maso do misky a vykostěte ho.
  8. Nasekejte ho na kousky a dejte stranou.
  9. Zbavte vývar zeleniny a dejte ho stranou.
  10. Nyní si připravte samotnou polévku.
  11. Přidejte řepu a mrkev do hovězího vývaru a vařte zakryté do měkka asi 45 minut.
  12. Vyjměte zeleninu z vývaru, nechte ji vychladnout, dokud se s ní nebude snadno manipulovat, a poté ji nahrubo nastrouhejte.
  13. Dejte stranou.
  14. Přidejte do vývaru zelí, brambory a cibuli.
  15. Přiveďte zpět k varu a poté přikryjte duste 20 minut.
  16. Přidejte nastrouhanou řepu a mrkev, rajčatový protlak, cukr a podle chuti sůl a pepř.
  17. Pokud podáváte s knedlíčky, je na čase si je připravit.
  18. Knedlíčky si připravíte tak, že v malé misce rozšleháte mouku, prášek do pečiva, sůl a kmín.
  19. V samostatné misce rozšlehejte mléko, rozšlehané vejce a pepř podle chuti.
  20. Přidejte do směsi s moukou a vidličkou promíchejte, dokud nevznikne tuhé lepkavé těsto.
  21. Pomocí polévkové lžíce přeneste těsto do horké polévky, ne vařící.
  22. Zakryjte na 5 minut a nechte knedlíčky udělat v páře.
  23. Knedlíčky otočte a nechte je v páře dalších 5 minut.
  24. Do polévky přidejte vyhrazené maso a ohřívejte asi 5 minut.
  25. Podávejte boršč v zahřátých miskách s trochou zakysané smetany, čerstvým koprem a klínkem citrónu.
Řepová polévka se zeleninou ozdobená koprem na talíři se lžící.
www.thespruceeats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.