Boršč je ve východní Evropě známá polévka, která může mít mnoho podob. Tento recept obsahuje červenou řepu, hovězí maso a nadýchané knedlíčky, které se vaří přímo v polévce.
Ingredience
Na hovězí vývar:
- 1,4 kg hovězího hřbetu
- 8 šálků vody a další podle potřeby
- 1 velká cibule, nahrubo nasekaná
- 1 velká mrkev, nahrubo nasekaná
- 1 řapík řapíkatého celeru, nahrubo nasekaný
Na polévku:
- 500 g řepy, ořezané a oloupané
- 3 velké mrkve, ořezané a oloupané
- 1/4 velkého zelí, nakrájeného
- 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 2 velké cibule nakrájené na kostičky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce cukru
- sůl a černý pepř dle chuti
Na ukrajinské knedlíčky:
- 1 šálek hladké mouky
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička kmínu
- 1/2 šálku mléka
- 1 velké vejce, rozšlehané
- černý pepř dle chuti
K podávání:
- zakysaná smetana dle chuti
- čerstvý kopr dle chuti
- klínky citrónu dle chuti
Postup
- Připravte si hovězí vývar.
- Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte maso a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a duste asi 30 minut.
- Odstraňujte průběžně pěnu, která během vaření vznikne, předejte tak nepříjemnému zakalení.
- Přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
- Duste zakryté 1 hodinu nebo dokud maso neopadne z kosti a podle potřeby přidejte vodu.
- Přeneste hovězí maso do misky a vykostěte ho.
- Nasekejte ho na kousky a dejte stranou.
- Zbavte vývar zeleniny a dejte ho stranou.
- Nyní si připravte samotnou polévku.
- Přidejte řepu a mrkev do hovězího vývaru a vařte zakryté do měkka asi 45 minut.
- Vyjměte zeleninu z vývaru, nechte ji vychladnout, dokud se s ní nebude snadno manipulovat, a poté ji nahrubo nastrouhejte.
- Dejte stranou.
- Přidejte do vývaru zelí, brambory a cibuli.
- Přiveďte zpět k varu a poté přikryjte duste 20 minut.
- Přidejte nastrouhanou řepu a mrkev, rajčatový protlak, cukr a podle chuti sůl a pepř.
- Pokud podáváte s knedlíčky, je na čase si je připravit.
- Knedlíčky si připravíte tak, že v malé misce rozšleháte mouku, prášek do pečiva, sůl a kmín.
- V samostatné misce rozšlehejte mléko, rozšlehané vejce a pepř podle chuti.
- Přidejte do směsi s moukou a vidličkou promíchejte, dokud nevznikne tuhé lepkavé těsto.
- Pomocí polévkové lžíce přeneste těsto do horké polévky, ne vařící.
- Zakryjte na 5 minut a nechte knedlíčky udělat v páře.
- Knedlíčky otočte a nechte je v páře dalších 5 minut.
- Do polévky přidejte vyhrazené maso a ohřívejte asi 5 minut.
- Podávejte boršč v zahřátých miskách s trochou zakysané smetany, čerstvým koprem a klínkem citrónu.